woensdag 17 oktober 2007

CV•Koers: de kerk is groter dan je denkt

Wereldwijd groeit het christendom sneller dan ooit, bericht Aad Kamsteeg, oud-hoofdredacteur van CV•Koers in het oktobernummer van CV•Koers onder de titel "De kerk is groter dan je denkt".

"Het evangelicale christendom groeit sneller dan ooit, sneller dan welke godsdienst dan ook. Ook wij maken deel uit van die opzienbarende, wereldwijde beweging van Gods Geest!", schrijft Kamsteeg.

Nog enkele interessante gedeeltes uit het artikel:


"Hebben wij wel het juiste perspectief? Alister McGrath schrijft in zijn boek 2000 jaar christendom dat 'een religie uit Palestina, die bijna eerst alleen in een klein deel van Europa haar aanhangers had, nu de grootste in de wereld is geworden'. Als enige godsdienst ook is het christelijk geloof in elk werelddeel, bij elke etniciteit en onder elke cultuur doorgebroken.
Dat laatste is opmerkelijk. (...) Elke cultuur heeft een eigen mens- en wereldbeschouwing en een eigen kijk op de verhouding tussen goden en mensen, man en vrouw, gezag en vrijheid. Kennelijk overstijgt alleen de boodschap van het Kruis al die grenzen."

"Volgens de World Christian Encyclopedia zijn er momenteel zo’n twee miljard christenen. Nog steeds bevindt het grootste deel zich in Europa, circa 560 miljoen. Maar Latijns-Amerika volgt op de voet met 480 miljoen. Afrika telt 360 miljoen christenen, Azië 313 miljoen. Trekken we de groeitrends door naar het jaar 2025, dan blijkt het Evangelie zich toenemend naar het zuidelijk halfrond te hebben verplaatst. Van de dan 2,6 miljard christenen wonen de meesten in Afrika en Latijns-Amerika. Tegen 2050 zal nog maar één op elke vijf christenen een blanke zijn."

"Tot nu toe hebben we het over iedereen die zich als christen beschouwt. Onder hen bevinden zich veel nominale gelovigen voor wie religie vrijwel identiek is met de eigen cultuur. Maar onder al die christenen vormen juist de evangelicals de snelst groeiende groep. Evangelicals vindt men in alle kerkgenootschappen. Zij beschouwen de Schrift als hoogste gezag, de verlossing door Christus als enige bron van redding, wedergeboorte als noodzaak, zending als hoge roeping. Het meest spectaculair is de groei bij pinksterbewegingen. Van de 560 miljoen inwoners in Latijns-Amerika behoort zo’n 25 procent tot charismatische groepen."

"Kennelijk heeft niet het theologisch liberale christendom de toekomst. Revolutionaire ontwikkelingen op het religieuze erf doen zich voor bij bijbelgetrouwe christenen. Als dat niet bemoedigend is!"

1 opmerking:

  1. goeiemorgen
    dat is eens goed nieusw
    ik vreesde al dat de islam de snelst groeiende godsdienst was, aar gelukkig niet
    nog heel veel bidden voor de rest

    BeantwoordenVerwijderen