maandag 29 oktober 2007

Hoe help je een kerk die geestelijk stagneert?

Bovenstaande moeilijke vraag werd vandaag in het radioprogramma van Desiringgod.org voorgelegd aan Dr. John Piper, bekend spreker en auteur uit de VS. Hieronder een vrije vertaling van zijn antwoord.

“Ik zou beginnen met het prediken van het evangelie en het uiteenzetten van de oneindige en algenoegzame waarde van God. Met andere woorden: ik zou niet starten bij de symptomen. De afwezigheid van liefde is een symptoom van de afwezigheid van geloof. En afwezigheid van geloof is een symptoom van de afwezigheid van het zien van de schoonheid van God. Het is de afwezigheid van waarheid.

Je moet starten bij de basis en de heerlijkheid van God gaan beleven – in het bijzonder dicht bij het kruis, omdat deze mensen (in een stagnerende kerk, JL) heel wat vergeving zullen nodig hebben. Daarna kun je verdergaan naar het zien van de schoonheid van het kruis. Dan werk je aan het vervuld zijn met en het genieten van de schoonheid van het kruis. Ten slotte kom je bij alle vruchten die beginnen te groeien uit een gelukkige kerk of gemeente.

Bij het oplossen van het liefde-probleem richt ik mij eerst op het probleem van waar je je genot in vindt: de reden dat mensen elkaar niet liefhebben is omdat ze denken dat ze slechts vervulling kunnen vinden in het hebben van het laatste woord bij discussies, in wraak, of in persoonlijke zekerheden (Pas als je hiervan afkomt verlaat je je comfortzone om tot zegen van anderen te zijn). Maar al deze manieren om vervulling te zoeken zijn leugens van de zonde. Ze liegen ons voor door te beweren dat je meer bevrediging kunt vinden in liefdeloze wegen dan door terug te gaan naar Jezus en complete vervulling te vinden in Hem, en dat te laten overvloeien naar anderen, zelfs al kost het je iets.

Je moet aanvangen bij dat wat mensen blij maakt in God, door hen de schoonheid en de glorie van God te schilderen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten