vrijdag 12 oktober 2007

Gebedsprincipes uit Psalmen

In zijn boek "Bidden" beschrijft Philip Yancey hoe hij eens een serie van tien psalmen (35-44) genomen heeft en de gebedsprincipes genoteerd heeft die hij erin tegenkwam. Ze verruimden zijn ideeën over bidden, door meer risico's te nemen, meer van de relatie te verwachten, meer hartstocht te uiten. "Kortom, ze onthulden de oppervlakkigheid van mijn eigen gebeden en daagden me uit om me diepgaander met God bezig te houden", legt hij uit op pag. 206.
Dit is wat hij onder andere heeft geleerd:
- Los verbittering jegens tegenstanders niet op door te roddelen of je vijandig op te stellen, maar door God te vertellen over hun onrechtvaardige gedrag en God te vragen de situatie ten goede te keren.
- Er is niets mis mee om ongeduld aan God kenbaar te maken, om te vragen om een supersnel antwoord op je gebed - zelfs om duidelijk te maken wat Gods eigen belang in het bereiken van de gewenste resultaten is.
- Bidden betekent soms dat je tegen jezelf praat ('Maak je geen zorgen ... Vertrouw op de Heer ... Wees gerust'), dat je hardop dingen zegt waarvan je weet dat ze gezond voor je zijn, maar die je moeite kosten om in de praktijk te brengen.
- Richt je niet alleen op de oneerlijkheid en problemen in het leven, maar ook op alles wat goed gaat. Denk terug aan de goede dingen uit het verleden, en vergeet in het donker niet wat je in het licht hebt geleerd.
- Projecteer jezelf in de toekomst als een veranderd mens. Gedragspsychologen zouden dit met het 'handelen alsof'-principe aanduiden.
Yancey voegt er nog aan toe dat hij afgezien van deze principes door de Psalmen ook geleerd heeft om met God te praten zoals hij met zijn werkgever, zijn vriend, zijn vrouw zou praten - kortom, "om God in de volle betekenis van het woord als Persoon te behandelen".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten