donderdag 11 oktober 2007

De Amerikaanse tiener blijkt ongrijpbaar voor de kerk

In het Nederlands Dagblad bericht Aldwin Geluk vandaag dat het merendeel van de Amerikaanse tieners (tussen de dertien en de achttien jaar) regelmatig bidt en de helft naar de kerk gaat. Maar het blijft onduidelijk wat ze precies van de kerk verwachten.

Naar Europese begrippen zijn het indrukwekkende cijfers: 72 procent van de Amerikaanse tieners bidt minstens één keer per week, 48 procent bezoekt regelmatig een kerkdienst, 33 procent bezoekt een jeugdclub en 31 procent leest regelmatig in de Bijbel.

Het christelijke onderzoeksbureau Barna is echter overwegend somber gestemd over het eigen onderzoek, want het blijkt dat het geloof onder jongeren de afgelopen tien jaar is afgenomen. Sinds 1997 daalde het kerkbezoek met vijf, en het Bijbellezen met zes procent.

Hoe dit komt? De onderzoekers krijgen er geen vat op. Jongeren geven vrij massaal aan dat ze in een kerkdienst 'God willen prijzen en contact met Hem krijgen' (45 procent) en 'beter willen begrijpen' wat zij geloven (43 procent). Maar ze geven tegelijk aan weinig behoefte te hebben aan Bijbelstudie (18 procent) of geloofsonderwijs (19 procent).

Wat wel hoger scoort als aansprekende eigenschappen van kerken, zijn mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen en nieuwe vrienden te maken.

Barna vroeg jongeren ook wat hen nu meer aanspreekt: een kerk die veel doet aan kennisoverdracht, geloofsleer en uitleg van de christelijke traditie, of een kerk die leert hoe het geloof je kan helpen bij dagelijkse beslissingen en je levenswijze. Voor het eerste kerkmodel koos 39 procent, 16 procent voor het tweede; de grootste groep van 45 procent maakte het eigenlijk niets uit. Onderzoeker David Kinnaman vindt het lastig conclusies te trekken op basis van zijn onderzoek. "Dat mensen aangeven wat zij willen, betekent niet noodzakelijk dat zij ook weten wat zij nodig hebben", zegt hij.

Uit het onderzoek komt in elk geval naar voren dat hedendaagse jongeren niet erg enthousiast worden van een duidelijk omlijnde kerkstructuur. "Tieners zijn een 'iets-van-dit-iets-van-datgeneratie'. Als jeugdwerkers in de kerken geen duidelijke keuzes maken en geen leiding geven, zullen veel jongeren tijdens hun tienerjaren vooral blijven experimenteren met allerlei vormen, in plaats van geestelijk te groeien."

De onderzoeker ziet daar mogelijkheden voor de kerken. "De jaren van het volwassen worden lenen zich uitstekend voor geestelijke vorming. Kerken moeten zich daarvan bewust zijn. Maar houd dan wel in gedachten dat jongeren niet tot geloof komen door kerkgang, een paar Bijbelverhalen en een vriendelijke jeugdwerker alleen. Daar is meer voor nodig: je moet tot hen doordringen op een veel dieper, persoonlijk niveau, door hun intelligentie, hun gaven en hun creativiteit aan te spreken, en daarop aan te sluiten."

Het artikel geeft verder aan hoe kerken intussen wel heel wanhopig naar manieren zoeken om jongeren bij hun boodschap te betrekken, onder meer via het laten spelen van computerspellen in hun gebouw.

4 opmerkingen:

  1. ik denk dat het moeilijk is om in deze tijden goed door te dringen tot de jongeren. Er komt zoveel op hen af. Nooit stopt de media nog, dag en nacht heb je internet, tv, radio,....niets stopt nog
    hoe kan een mens dan tot rust komen, en zich aangetrokken voelen tot God?
    Veel gebed is er nodig voor de jeugd

    BeantwoordenVerwijderen
  2. je moet tot hen doordringen op een veel dieper, persoonlijk niveau, door hun intelligentie, hun gaven en hun creativiteit aan te spreken, en daarop aan te sluiten."

    Dit lijkt me geweldig theoretisch, maar hoe vul je zoiets concreet in?
    Plus....Is het jonge volkje uberhaupt geintresseerd om het "creatieve" te koppelen aan het "geestelijke"?
    Ik denk dat je concreet iets kan gaan doen, als er eerst een bodemke gezaaid is, maw, dat er vooreerst een liefde naar God moet zijn bij de jongeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Amerikanen zijn nu eenmaal vrij achterlijk, zij proberen ook Darwin weg te moffelen...
    God zijn ze waarschijnlijk in Irak aan het zoeken, in Israël zit die niet meer, uit schaamte weggefietst...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je houdt het niet voor mogelijk wat mensen allemaal geloven.
    Volgens sommigen zouden we zelfs een zonde-probleem hebben. En dat terwijl onze aarde overloopt van liefde en vrede en begrip voor elkaar ... Of ben ik nu te lang op mijn eiland aan het bloggen geweest?

    BeantwoordenVerwijderen