donderdag 25 oktober 2007

Gaat de hartendief op of door de knieën?


"Yves, ge zijt een dief, mijn hartendief" klonk het onlangs bij Studio Brussel. Het door luisteraars ineengetimmerde lied was een knipoog (met krasjes) om formateur Yves Leterme "een hart onder de riem te steken". Maar voorlopig wil het nog niet zo goed vlotten met die formatiebesprekingen.
In dit licht en tegelijk verwijzend naar de blogpost van gisteren is onderstaande opmerking van Philip Yancey (in "Bidden") wel actueel ...

"In een beroemd voorbeeld in de Amerikaanse geschiedenis wendden de leiders zelf zich tot gebed nadat ze in een impasse waren verzeild geraakt. In vier ruzieachtige weken tijd was de Constitutional Convention er niet in geslaagd één enkel woord op papier te krijgen. Benjamin Franklin, een man die niet bekend stond om zijn vroomheid, stond op om George Washington toe te spreken: 'Hoe langer ik leef, des te meer overtuigend bewijs ik zie van deze waarheid, dat God ingrijpt in de werken van de mens.' Hij uitte vervolgens zijn vrees dat de verschillende partijen alleen voor hun eigen belangen zouden opkomen en dat er geen overeenstemming kon worden bereikt: 'Zonder zijn (Gods) instemmende hulp zullen we in dit politieke gebouw geen beter succes halen dan de bouwers van Babel.' Franklin diende toen een voorstel in: 'Dat er van nu af aan elke ochtend bij deze vergadering gebeden worden gehouden om hulp uit de hemel af te smeken en een zegen te vragen over onze beraadslagingen.' Tot op de dag van vandaag wordt dat in het Amerikaanse Congres nog steeds gedaan"

In gebed worden we klein. Staan we tegenover de Almachtige, dan leren we allemaal "Neen" en "Non" vervangen door "Spreek Heer, uw knecht hoort".

Overigens hebben we hier allen een taak. Want remember wat Timotheus schreef: "Ik vermaan dan allereerst dat smekingen, gebeden, voorbiddingen en dankzeggingen gedaan worden voor alle mensen, voor koningen en alle hooggeplaatsten, opdat wij een rustig en stil leven leiden in alle godsvrucht en eerbaarheid. Dit is goed een aangenaam voor God, onze Heiland, die wil dat alle mensen behouden worden en tot kennis van de waarheid komen." (1Tm2:1-4)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten