woensdag 5 september 2012

'Deze dingen zijn gebeurd als voorbeelden voor ons' (1 Kor. 10)


1 Samuël 29-30, 1 Korinthiërs 10, Ezechiël 8, Psalmen 46-47
1 Korinthiërs 10 bevat diverse tekstgedeeltes die uitgebreide overdenking waard zijn. Maar vandaag staan we stil bij wat er, oppervlakkig bekeken, een van de eenvoudigste van is.

Paulus vertelt de Korinthiërs dat de dingen die ‘onze vaderen’ overkwamen (10:1) en die in de Schrift staan opgetekend, zijn geschied ‘ten voorbeeld’, ‘opdat wij geen lust tot het kwade zouden hebben, zoals zij die hadden’ (10:6). Na enkele voorbeelden te hebben gegeven, zegt de apostel opnieuw ‘Dit is hun overkomen tot een voorbeeld (voor ons) en het is opgetekend ter waarschuwing voor ons, over wie het einde der eeuwen gekomen is’ (10:11).

(1) Het is belangrijk de verschillende doelstellingen te zien die de Schrift heeft. Elders leren we bijvoorbeeld dat de Geschriften van het Oude Testament, of delen ervan, gegeven werden om zonden te laten zien als de vreselijke dingen die ze zijn, niets minder dan misdaden; ook om de weg te bereiden voor Christus, niet alleen door profetische woorden maar ook door modellen, patronen en ‘types’ die vooruitblikten naar hoe Christus zou zijn; of om de tijd aan te kondigen waarop God definitieve actie zou ondernemen ten behoeve van zijn volk; om te waarschuwen voor zonde en oordeel; en zoveel meer. Maar hier biedt de Bijbel ons voorbeelden die ons moeten weerhouden van het nastreven van boze dingen.

Dit betekent dat, alhoewel de Oudtestamentische verhalen ongetwijfeld meer bieden dan ‘gewoon’ moraallessen, ze zeker niet minder bieden. Terwijl we de complexe lagen van verbindingen binnen de canon onderzoeken, mogen we de morele lessen die echt aan de oppervlakte liggen van de tekst niet over het hoofd zien.

(2) De grove zonden die Paulus oplijst bij wijze van voorbeeld – afgoderij, seksuele immoraliteit, de Here verzoeken (d.w.z. door zijn goedheid of macht in vraag te stellen, zoals in Ex. 17:2), en morren (10:7-10) – zijn niet onbekend onder hedendaagse gelovigen.

(3) Volgens Paulus was Gods bedoeling met het schrijven van deze materialen in de Schrift, dat we er ons voordeel mee zouden doen – waarbij de ‘we’ verwijst naar hen ‘over wie het einde der eeuwen gekomen is’ (10:11). Dit mag ongetwijfeld niet als een exhaustieve verklaring van Gods doelstelling gezien worden, maar het is zeker bedoeld als een van de fundamentele doelstellingen.

Dus waren de boeken van het Oude Testament vanuit Gods perspectief niet alleen bedoeld voor degenen die ze lazen toen ze eerst geschreven werden, maar voor ‘ons’, die leven in dit bijzondere moment in de wereldgeschiedenis, wanneer de eerste vervulling van de beloften der eeuwen ervaren wordt.

(4) Dit betekent impliciet dat het nog schokkender is als wij, die zoveel instructies en waarschuwingen gekregen hebben uit de voorbije eeuwen, onze rijkdom aan voorrechten negeren. In onze blindheid verwonderen we er ons soms over hoe bepaalde Oudtestamentische figuren of groepen de goddelijke erfenis en het verbond die ze ontvingen zo snel konden verlaten. Hoeveel erger is het als wij dat doen!

Eigen vertaling van de overdenking bij 5 september uit 'For the Love of God - Volume 1'. Dit is een dagboek door D.A. Carson, uitgegeven bij IVP in 1998 (rechten liggen bij Crossway). Het dagboek kan in het Engels online gevolgd worden via de blog For the Love of God (The Gospel Coalition) of is beschikbaar in pdf-formaat voor gratis download via deze link naar For the Love of God Volume I. Met toestemming overgenomen van Crossway, de uitgeverstak van Good News Publishers, Wheaton, IL 60187, www.crossway.org Rechten Nederlandse vertaling: Jan Leplae – Niets van deze vertaling mag overgenomen worden zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten