zaterdag 16 januari 2010

Haat God Haïti?



Koestert God haat tegen Haïti? Dit is de vraag die Albert Mohler in een commentaar poogt te beantwoorden. Justin Taylor heeft er een groot gedeelte uit overgenomen, dit stuk geef ik hieronder vertaald weer.


"Koestert God haat tegen Haïti? Dat is de conclusie waartoe velen komen die wijzen naar de aardbeving als een teken van Gods directe en waarneembare oordeel.
Ja, God oordeelt de volken – alle volken – en God zal de volken oordelen. Zijn oordeel is volmaakt en zijn rechtvaardigheid is zeker. Hij regeert over alle volken en zijn soevereine wil wordt getoond in het opkomen en instorten van naties en rijken en volkeren. Elke molecule van materie gehoorzaamt zijn bevel, en de aardbevingen brengen zijn regering aan het licht – net als de golven van hulp en bijstand die nu naar Haïti vloeien dat ook doen.

Een trouwe christen kan de bewering niet aanvaarden dat God niet meer dan een toeschouwer is bij wat in de wereld gebeurt. De Bijbel stelt duidelijk dat God soeverein regeert over zijn hele schepping, gedurende elk ogenblik. We hebben niet het recht om te beweren dat God verrast werd door de aardbeving in Haïti, of toe te staan dat God het niet had kunnen voorkomen.

Gods regering over de schepping houdt zowel rechtstreekse als onrechtstreeks handelingen in, maar zijn regering is er voortdurend. Het heelal toont nog altijd het karakter van God in al zijn dimensies, voorwerpen en verschijningen, zelfs nog na de zondeval. En toch hebben we niet het recht om te beweren dat wij weten waarom een ramp als de aardbeving in Haïti gebeurde op juist die plaats en op juist dat moment.

De arrogantie van de menselijke aanmatiging is een reëel en aanwezig gevaar. We kunnen wel de effecten van een dronken bestuurder in een auto-ongeluk achterhalen, maar we kunnen niet de effecten van voodoo op een aardbeving achterhalen – ten minste niet op een directe manier. Zal God Haïti oordelen voor zijn geestelijke duisternis? Natuurlijk. Is het oordeel van God iets wat wij kunnen beweren te begrijpen in deze zin – in het heden? Nee, die kennis wordt ons niet gegeven. Jezus zelf waarschuwde zijn discipelen tegen dit soort aanmatigingen.

Waarom kwam er geen aardbeving over Nazi-Duitsland? Waarom was er geen tsunami om de killing fields (velden des doods) van Cambodja te verzwelgen? Waarom heeft de orkaan Katrina veel meer evangelische kerken vernield dan casino’s? Waarom bereiken zoveel moordzuchtige dictators een oude leeftijd, terwijl veel zendelingen jong sterven?

Haat God Haïti? God haat de zonde en zal zowel individuele zondaars als volken straffen. Maar dit betekent dat elk individu en elk volk schuldig bevonden zal worden wanneer ze volgens Gods normen van volmaakte gerechtigheid worden gemeten. God haat de zonde, maar als God slechts Haïti haatte, dan zouden er daar geen zendelingen zijn, er zou geen hulp toestromen in het land, er zouden geen reddingspogingen zijn – er zou geen hoop zijn.

Net zoals elke andere ramp op aarde, herinnert de aardbeving in Haïti ons dat de schepping kreunt onder het gewicht van zonde en van het oordeel van God. Dit is waar voor elke cel van ons lichaam, het geldt zelfs voor de aardkorst op elke locatie op de aardbol. De volledige kosmos wacht op de openbaring van de heerlijkheid van de komende Heer. De schepping schreeuwt om de hoop van de Nieuwe Schepping. (gebaseerd op Rom. 8:19-24, JL)

Met andere woorden: de aardbeving herinnert er ons aan dat het Evangelie van Jezus Christus de enige ware boodschap van hoop is. Het kruis van Christus verklaart ons dat Jezus Haïti liefheeft – en dat het Haïtiaanse volk de voorwerpen van zijn liefde zijn. Christus wil dat wij het Haïtiaanse land Zijn liefde tonen, en het evangelie met hen delen. Temidden deze onuitsprekelijke tragedie wil Christus dat wij naar Haïti snellen om het lijdende volk van Haïti te helpen, en ernaartoe snellen om het Haïtiaanse volk te vertellen van Zijn liefde, Zijn kruis en de redding die alleen te vinden is in Zijn naam.

Alles in de tragedie in Haïti wijst ons op onze nood aan verlossing. Deze tragedie mag misschien tot een nieuwe openheid voor het Evangelie leiden onder het Haïtiaanse volk. Dat zal zijn tot de glorie van God. Ondertussen moeten we als volk van Christus alles doen wat we kunnen om de lijdenden hun nood te verlichten, de gewonden te verbinden en de rouwenden te vertroosten. Als het volk van Christus daartoe geroepen is, hoe kunnen we dan beweren dat God Haïti zou haten?

Als je hier enige twijfels over koestert, neem dan je Bijbel en lees Johannes 3:16. Want God had de wereld zo lief, dat Hij enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in Hem gelooft, niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft. Dat is Gods boodschap voor Haïti."

2 opmerkingen:

  1. Een filmpje van John Piper over hetzelfde onderwerp.
    http://www.youtube.com/watch?v=6jSEmXKgMcQ

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In één woord: gadverredamme!

    Ga je diep schamen, stuk tuig dat je er rondloopt. Walgelijk hoe sommige gelovigen alles proberen goed te praten. Als er echt een perfecte God was, dan zou hij nu Justin Taylor straffen voor zijn afschuwelijke uitspraken.

    BeantwoordenVerwijderen