woensdag 20 februari 2008

Sarkozy, de holocaust en de afwezigheid van God


Frankrijks President Nicolas Sarkozy heeft een kleine intellectuele schokgolf veroorzaakt: vanaf volgende herfst zou elke Franse scholier het levensverhaal moeten leren van minstens één van de 11.000 kinderen die in Frankrijk omkwam door de nazi's.

"Er is niets pakkender voor een kind, dan het verhaal van een kind van zijn eigen leeftijd, die dezelfde spelletjes, hetzelfde speelgoed en dezelfde hoop heeft als hijzelf, maar die, in de jaren 40 het ongeluk had om als Jood bestempeld te worden", zo zei Sarkozy woensdag.

Sarkozy kaderde zijn plan in het verhaal van geloof, want voor hem waren de oorlogen en het geweld te wijten aan de "afwezigheid van God".

De holocaust wordt al onderwezen in Franse scholen, maar sommige psychiaters en opvoedkundigen voorspellen dat de verplichting om zich te identificeren met een specifiek slachtoffer, wel eens voor trauma's kan zorgen bij de studenten.

Secularisten beschuldigen Sarkozy ervan de scheiding tussen kerk en staat te ondergraven.

Ik las het bericht bij Justin Taylor, en hij had het dan weer uit "The Dallas Morning News". Heen en terug tussen Europa en de VS dus. Hier had ik er nog niets over gehoord, maar dat zal wel aan mij liggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten