woensdag 13 februari 2008

Deense kranten publiceren omstreden Mohammed-cartoons opnieuw

Bericht gelezen bij het Nieuwsblad:

"Elf Deense kranten hebben woensdag opnieuw de beruchte Mohammed-cartoons gepubliceerd. Daaronder Jyllands-Posten, dat in 2006 met de tekeningen uitpakte.
De cartoons tonen onder meer de profeet Mohammed met een bom als tulband. In 2006 verschenen ze in Jyllands Posten. Nu hebben elf Deense dagbladen, van de conservatieve Berlingske Tidende tot de extreem-linkse Informationen, ze opnieuw gepubliceerd.

De kranten doen dit de dag nadat de Deense politie beweerde een plan te hebben verijdeld om de tekenaar van de cartoon te vermoorden.

De eerste publicatie de Mohammed-cartoons zorgde voor gewelddadig protest in de Arabische wereld en een discussie over het 'vrije Verlichtingsdenken versus dogmatisch fundamentalisme'.

De vermoedelijke moordpoging was gericht tegen de 73-jarige tekenaar Kurt Westergaard, auteur van één van de 12 Mohammedspotprenten. Met het opnieuw afdrukken van de cartoon meent Jyllands-Posten een statement te maken ter ondersteuning van een man die 'werkt binnen de Deense wet, de Deense ethische mediacode en de Deense mediatraditie'.

In een editoriaal heeft de rechtse krant het voorts over 'het radicale en onverzoenlijke islamisme' dat haaks staat op de 'gezonde rede'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten