donderdag 14 februari 2008

Keller ziet reden om te geloven



"Tim Keller, predikant van Redeemer Presbyterian Church in New York, vindt het belangrijk om je te verplaatsen in de gedachtewereld van sceptische ongelovigen.

De manier waarop mensen aankijken tegen religie en waarheid is de laatste vijftig jaar ingrijpend veranderd, stelt predikant en gemeentestichter Tim Keller uit New York. Donderdag verscheen zijn boek ”The Reason for God”, waarin hij het christelijk geloof verdedigt tegenover en uitlegt aan sceptische New Yorkers.

Sinds hij twintig jaar geleden naar New York kwam, voelde de presbyteriaanse voorganger de behoefte aan een boek dat niet alleen ingaat op tegenwerpingen tegen het christelijk geloof, maar dat ook op toegankelijke en tegelijk grondige wijze het Evangelie uitlegt. „Sommige boeken die ik heb, doen het ene en sommige het andere; maar slechts één boek deed beide: ”Onversneden christendom” van C. S. Lewis”, schrijft hij op de website van zijn gemeente, Redeemer Presbyterian Church.

De reden waarom hij ”The Reason for God” heeft geschreven, is niet dat hij Lewis’ klassieker niet goed genoeg vindt. „Ik vind Lewis’ boek onovertroffen, en een dwaas die zou proberen het te vervangen.” De publieke discussie over het christelijk geloof is volgens Keller echter complexer geworden dan in de vorige eeuw het geval was.

De manier waarop mensen tegen waarheid aankijken, is veranderd, stelt de predikant. „Vijftig jaar geleden was er algemene overeenstemming over dat rationele argumenten en empirisch onderzoek de beste manieren waren om de waarheid te vinden. Die consensus is verdwenen. Vandaag de dag zijn er diepe meningsverschillen over hoe kennis tot stand komt en hoe we zeker kunnen zijn van iets.”

Dankjewel!

De New Yorkse predikant staat bekend om zijn nadruk op het feit dat preken moeten aansluiten bij de leefwereld van de hoorders. In ”The Reason for God” doet hij hetzelfde. „Er is grote behoefte aan boeken die onze tijd aanspreken en zeggen: „Het christelijk geloof snijdt hout.””

Met zijn boek -met als ondertitel ”Belief in an Age of Skepiticism” (geloof in een tijdperk van scepticisme)- richt Keller zich op mensen die sceptisch zijn over het christelijk geloof. Vooral in grote steden als New York komt hij zulke mensen tegen. Hij hoopt echter dat zijn boek ook christenen helpt om hun geloof tegenover anderen te verwoorden.

Het is belangrijk om je te verplaatsen in de gedachtewereld van sceptische ongelovigen, vindt Keller. „Als je anderen wilt overtuigen, moet je met sympathie op hun bezwaren ingaan, zodat ze zeggen: „Je hebt mijn mening beter en overtuigender weergegeven dan ik zelf zou kunnen. Dankjewel!” Als je dan laat zien waarom er toch een oplossing is voor hun probleem, zullen ze op zijn minst goed naar je luisteren, omdat ze zich begrepen voelen.”

Niet-christelijke uitgever

De centrale stelling van het boek is dat alle twijfels over het christelijk geloof in feite ook een vorm van geloof zijn. „Als je kijkt naar de overtuigingen waarop je twijfels gebaseerd zijn en je stelt er dezelfde eisen aan die je ook aan de overtuigingen van christenen stelt, dan zie je dat je twijfels helemaal niet zo stevig en goed gefundeerd zijn.”

In de eerste helft van het boek bespreekt Keller zeven van de meest voorkomende bezwaren tegen het christelijk geloof. Bij ieder bezwaar wijst hij de geloofsopvattingen aan waarop de tegenwerping gebaseerd is. In de tweede helft van het boek onderzoekt de predikant zeven redenen om wel geloof te hechten aan de claims van het christendom.

Keller heeft er bewust voor gekozen zijn boek te laten verschijnen bij een niet-christelijke uitgever, Dutton, een imprint van de wereldwijd opererende Penguin Group. Een Nederlandse vertaling verschijnt in september bij uitgeverij Van Wijnen."


(Uit het Reformatorisch Dagblad. Lees hier ook een korte biografie van Keller.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten