donderdag 26 juni 2014

'Roep het volk tezamen' (Deut. 31)


Deuteronomium 31; Psalm 119:97-120; Jesaja 58; Mattheüs 6

Denk een ogenblik na over de rijke en verscheiden manieren die God aan Israël schonk om hen te helpen gedenken wat Hij had gedaan om hen te verlossen, en wat de aard was van het verbond waartoe ze zich bij ede hadden verbonden om het te gehoorzamen.

Er was de tabernakel zelf (later de tempel), met zijn zorgvuldig voorgeschreven riten en feesten: het verbond was geen abstract filosofisch systeem, maar werd weerspiegeld in vaste religieuze rituelen. De natie was zo georganiseerd dat de Levieten verspreid waren onder de andere stammen en de Levieten hadden als taak de Wet te onderwijzen aan de rest van het volk.

De drie belangrijkste feesten waren gegeven om het volk bijeen te vergaderen bij de centrale tabernakel of tempel, waar zowel het ritueel als de eigenlijke lezing van de Wet moesten dienen als krachtige herinneringen (Deut. 31:11).

Van tijd tot tijd zond God speciaal gezalfde richters en profeten, die het volk terugriepen tot het verbond. Gezinnen werd nauwgezet geleerd hoe ze de overgeërfde geschiedenis moesten doorgeven aan hun kinderen, zodat nieuwe generaties die nooit de wonderlijke tentoonspreiding van Gods kracht ten tijde van de Exodus hadden meegemaakt, er toch alles zouden over vernemen en het tot iets van henzelf zouden kunnen maken.

Bovendien volgen zegeningen van God op gehoorzaamheid, en oordeel van God op ongehoorzaamheid, zodat de actuele omstandigheden van de gemeenschap verondersteld werden tot bezinning en zelfonderzoek te leiden.

De wetgeving was gegeven om een bewustzijn van afzondering te wekken in de jonge natie, terwijl ze bepaalde grenzen stelde, zodat het volk niet snel aangestoken zou worden door het omringende heidendom.

Unieke gebeurtenissen, zoals het tweestemmige roepen op de bergen Gerizim en Ebal ten tijde van de intocht in het land (zie de overdenking van 22 juni), werden verondersteld aan te zetten tot verbondstrouw in het nationaal geheugen.

Maar nu voegt God nog een instrument toe. Precies omdat God weet dat het volk na verloop van tijd toch opstandig zal worden, instrueert Hij Mozes om een lied te schrijven met pakkende kracht dat een nationale schat zal worden – en een gezongen getuigenis tegen henzelf (31:19-22).

Iemand heeft gezegd: ‘Laat me de liederen van een volk schrijven, en het kan mij niet schelen wie zijn wetten schrijft’. Het aforisme is natuurlijk overdreven, maar niettemin toch inzichtrijk.

Dit is het doel van het volgende hoofdstuk, Deuteronomium 32. De Israëlieten zullen als het ware een nationale hymne leren die tegen hen zal spreken als ze zich afsluiten voor alle andere door God geschonken oproepen om te gedenken en gehoorzamen.

Welke middelen, zowel in de Schrift als de geschiedenis, heeft God genadig geschonken om de erfgenamen van het nieuwe verbond te helpen gedenken en gehoorzamen? Overdenk ze. Hoe heb je ze gebruikt? Welke liederen zingen wij om dit principe in de praktijk te brengen, om het volk van God zaken van onomkeerbaar belang te onderwijzen en het louter sentimentalisme te overstijgen?


Eigen vertaling van de overdenking bij 26 juni uit 'For the Love of God - Volume 1'. Dit is een dagboek door D.A. Carson, uitgegeven in 1998 door Crossway Books. Volumes van het dagboek kunnen in het Engels online gevolgd worden via de blog For the Love of God (The Gospel Coalition). For the Love of God volume I is beschikbaar in pdf-formaat voor gratis download via deze link naar For the Love of God Volume I. Met toestemming overgenomen van Crossway, de uitgeverstak van Good News Publishers, Wheaton, IL 60187, www.crossway.org Rechten Nederlandse vertaling: Jan Leplae – Niets van deze vertaling mag overgenomen worden zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten