maandag 8 maart 2010

Notities lezing 'De Hel' (3)

Op vrijdag 29 januari gaf Ger De Koning (Middelburg) een lezing over "De hel" in CC De Steiger in Menen. Hier volgt het derde deel van mijn notities van deze lezing. Merk op: dit is niet de letterlijke weergave van de toespraak.


De rijke man verlangde … om uit die vreselijke plaats hel weg te kunnen? Dat lezen we niet! Er is niemand in de hel die plots liefde voor God krijgt. Het enige dat de rijke wenst is een beetje verlichting, verkoeling. Bedenk dat jij het goede kreeg op aarde. De man dacht misschien: ik heb er toch hard voor gewerkt. Vergelijk het maar met die andere man uit de bijbel, die grotere schuren bouwde om er zelfgenoegzaam al zijn rijkdom in te verzamelen.

Deze man heeft voor zichzelf geleefd en hij heeft er niet aan gedacht dat hij het ontvàngen had, dat hij dit alles kréég. Iedere gelovige wordt eraan herinnerd: in je leven heb je zoveel ontvangen. In de Korinthebrief lees je: wat heb je dat je niet hebt ontvangen? Als mensen hebben we niets om ons op te beroemen. Als je iets gezonder bent, er beter of leuker uitziet … Je hebt het ontvangen. En wat doe je ermee?

Abraham zegt niet: Lazarus krijgt hier wat hij op aarde niet had? Nee, ‘hij wordt vertroost’. Misschien zijn hier mensen die nood en ellende kennen en geen uitweg zien, maar toch vasthouden aan de Heer. Zalig zij die treuren, zij zullen vertroost worden. De vertroosting komt.

De hel is de plaats van de onverhoorde gebeden. In de hel geen gebedsverhoring. Bij de man zien we iets opmerkelijks: hij vraagt naar zijn broers te gaan, opdat Lazarus ernstig tot hen kan getuigen. Evangelisatiedrang? Had de man nooit op aarde. Nu zou hij wel willen dat zijn broers niet daar belanden waar hij is. Zo zegt hij: ‘dat ze niet komen in deze plaats van pijn. Ze hebben Mozes en de profeten.
Maar als ze naar hen niet luisteren … Dan…

Het grootste wonder brengt niemand tot bekering. Daar moeten we ook niet op uit zijn. Laat je niet gek maken door allerlei opzienbarende gebeurtenissen. Er is heel veel misleiding. Nadat de Heer dit zei stond een Lazarus op uit de doden hoor; die broers zijn daar misschien zelfs bij geweest, ik maak me daar sterk over. En wat besluiten de overpriesters in dat geval? Ook Lazarus te doden. Wie niet wil geloven, gelooft ook het grootste wonder niet. Wat lezen we over het grootste wonder, de opstanding van de Heer? Dat men geld gaf om de leugen te verspreiden dat zijn discipelen zijn lichaam gestolen hadden.

Zoek niet naar tekenen en wonderen of bijna-doodervaringen of de walgelijke uitspraken van een vrouw die beweert dat ze door Jezus in de hel werd rondgeleid. Dit brengt ons niet tot de overtuiging dat er een hel is. Wel naar het woord van God. Dit kun je zelf lezen, heb je in je eigen taal. Hoe is het dan in je hart? Verlang je naar het woord? Het is confronterend, is een spiegel en scherper dan enig tweesnijdend zwaard. Het legt al je motieven bloot. Ze hebben Mozes en de profeten. Daar moeten ze naar luisteren. Lees Gods woord, bestudeer het, eet het, dat het je helemaal doortrekt. Zodat je weet wat Gods wil en Gods plan is. Wat zijn bedoeling is, met Israël, de wereld, je leven. Waar zijn vandaag de christenen die vol zijn van het woord? Je komt freewheelend de hemel in, zo lijkt wel de boodschap vandaag. Maar zo is het niet: Christus volgen is smaad lijden. Als we met hem lijden, dan zullen we met hem verheerlijkt worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten