zaterdag 13 maart 2010

Kun je Gods wil dwarsbomen?

God wil dat iedereen tot Hem komt, Hem leert kennen. Daar spreken de onderstaande teksten over. Tegelijk blijkt ook dat Hij niet dwingt:
Jes 30,15: Want zo zegt de Here HERE, de Heilige Israëls: Door bekering en rust zoudt gij verlost worden, in stilheid en vertrouwen zou uw sterkte zijn, – maar gij hebt niet gewild.

Mat 23,37: Jeruzalem, Jeruzalem, dat de profeten doodt, en stenigt, wie tot u gezonden zijn, hoe dikwijls heb Ik uw kinderen willen vergaderen, gelijk een hen haar kuikens onder haar vleugels vergadert, en gij hebt niet gewild.

Luc 13,34: Jeruzalem, Jeruzalem, dat de profeten doodt, en stenigt wie tot u gezonden zijn, hoe dikwijls heb Ik uw kinderen willen vergaderen, gelijk een hen haar kuikens onder haar vleugels, en gij hebt niet gewild.


God wil dat mensen tot Hem komen. Dat is duidelijk. Maar niet ieder mens komt ook werkelijk tot God of tot geloof in God. Kan Gods wil dan gedwarsboomd worden?

God kan het meest verharde hart redden, maar dat hart moet wel bereid zijn om zich in geloof door God te laten redden. Gods grenzeloze macht om te verlossen wordt ingeperkt, ja. Maar zijn macht om te verlossen wordt alleen ingeperkt door de manier waarop God zelf beschikt heeft om de mensen te redden: door het geloof. (Zie ook Matt19:26, het verhaal van de rijke jongeling).

God wil alle mensen redden. Maar het redden van mensen die geen berouw willen tonen is niet iets dat God wil doen. Dat wel doen zou ingaan tegen Gods eigen maatstaf van wat goed is.

Dus voor God zijn en blijven àlle dingen mogelijk, maar altijd wel binnen de regels die God zelf in zijn wijsheid en soevereiniteit gesteld heeft als noodzakelijk voor een goede schepping. Eén van deze regels is dat Hij alleen redt wie gewillig en in geloof tot Hem komt.


(gedeeltelijk gebaseerd op 'Belangrijke vragen over de hel', door Ajith Fernando)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten