dinsdag 22 december 2009

Tekst lezing "Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde" (2)

Deel 2 van de lezing die Jos Vanlede op zaterdag 28 november gaf in CC De Steiger in Menen. Onderwerp was “een nieuwe hemel en aarde” in de reeks “De eindtermen”.

Wat is het belang van de nieuwe hemel en aarde in de Bijbel?

1. De nieuwe hemel en de nieuwe aarde is niet maar een detail in Gods grote heilsplan, maar het is een thema dat de volledige Bijbel overspant.


a. DE BIJBEL

De Bijbel begint namelijk bij de eerste schepping en laat ons zien hoe God in beginsel orde en structuur creëert in de chaotische toestand van een in duisternis gelegen en met wateren overdekte aarde.
God maakt scheiding tussen licht en duisternis, tussen wateren en het droge, Hij deelt zijn schepselen op in soorten, en gebiedt hen om het doel te vervullen waartoe ze geschapen zijn. Het beheer van deze schepping vertrouwt God onder zijn supervisie toe aan de mens. Het wantrouwen en de opstandigheid van de mens die God niet toelaat om God te zijn, zorgt ervoor dat de schepping al snel verandert in de gebroken wereld die wij tot op heden kennen.

Aan het eind van de Bijbel vinden we dat God alles nieuw maakt, een nieuwe hemel en nieuwe aarde creëert. Een aantal kenmerkende zaken van de oorspronkelijke schepping vinden we terug bij de nieuwe schepping, zoals het paradijs met zijn rivier, de levensboom en vooral de bijzondere intimiteit tussen God en de mens.
De hele geschiedenis tussen de eerste schepping en de nieuwe schepping, verhaalt ons stap voor stap de weg waarlangs God de mensheid en de hele schepping van de slavernij van de vergankelijkheid en de vruchteloosheid zal verlossen en opnieuw vrij zal maken. De nieuwe schepping is dus een thema dat de volledige Bijbel overspant.


b. HET BOEK DE OPENBARING

In de Openbaring van Jezus Christus is de nieuwe hemel en nieuwe aarde de climax, de grote finale van het boek. Na de inleidende beschrijving van de nieuwe hemel en nieuwe aarde in Opb.21 vinden de we in vers 7 de woorden:
“Wie overwint, zal deze dingen beërven, en ik zal hem een God zijn en hij zal Mij een zoon zijn”

Deze belofte grijpt terug naar de 7 brieven aan 7 gemeenten in Azië. Daar vinden we aan het eind van elke brief een belofte aan de overwinnaars, zij die trouw in geloof volharden tot het einde. Elke van deze beloften wijst vooruit naar de nieuwe hemel en nieuwe aarde. Zo vinden we de volgende belofte in de eerste brief aan Efeze:
"Wie overwint, die zal Ik te eten geven van de boom van het leven die in het paradijs van God is." (Opb.2:7)

De uitdrukking “wie overwint” vinden we nog slechts eenmaal vermeld aan het eind, hier in Hfdst. 21.

Dus net zoals de nieuwe hemel en aarde een thema is dat de complete Bijbel overspant, vinden we dat in het laatste boek van de Bijbel de nieuwe hemel en aarde een belangrijk thema is dat de volledige inhoud van het boek overspant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten