Thema: back to the future
"Wie van u heeft de film “Back to the Future” gezien? Ik had er vroeger al eens een paar stukjes van gezien, maar heb hem tot vorige week eigenlijk nooit helemaal gezien. Er waren indertijd nochtans wel genoeg redenen om hem te zien: Michael J. Fox was heel populair en die handgemaakte, roestvrije stalen DeLorean was ook nogal mythisch, maar toch … Dat reizen door de tijd. Zowel voor mensen met veel fantasie, als voor mensen zonder fantasie, heeft dat toch wel iets.
Karel zei daarnet al dat Marty McFly, eigenlijk toevallig een tijdreiziger werd. Heel toevallig beïnvloedt hij zijn eigen geschiedenis. En met de nodige problemen keert hij daarna terug naar nu.
Stel nu eens dat dit reizen door de tijd ook effectief zou kunnen. Misschien niet speciaal met zo’n DeLorean auto, maar dat jij terug kan gaan in de tijd. À la Suske en Wiske en professor Barabas als je de film nu niet hebt gezien. En jij kan terug in de tijd.
Wat zou je dan gaan doen? Naar waar of wanneer zou jij terug willen gaan? Zou je er niet, een heel klein beetje, aan durven denken om dingen die in het verleden fout liepen, een heel klein beetje bij te sturen?
Terug naar 9 augustus 1981 net voor 7 uur ’s avonds, het moment dat ik van 5 meter hoog uit een boom viel omdat de tak afbrak.
Of terug naar het voorjaar van 1986 toen ik een verkeerde studiekeuze maakte. Althans één waarvan ik nu nog spijt heb.
Terug … ik weet niet naar waar u terug zou willen keren om zaken ongedaan te maken. Terugkeren naar een moment, net voor je die woorden zei, of net voor je die daden deed, waar je nu nog steeds spijt van hebt.
Eigenlijk, terugkeren om met een gom door je geschiedenis heen te gaan en overal waar nodig … waar je verdriet had … , waar je een verkeerde keuze maakte … , waar je zondigde …
Ik denk dat we ons niet alleen zouden moeten beperken tot 5 november 1955 of 5 november 1985, om nu eens de twee data uit de film te noemen. Maar misschien moeten we wel heel erg ver teruggaan in de geschiedenis van de mensheid om foutjes en fouten weg te gommen.
Heel lang geleden is er iets verschrikkelijk fout gegaan in de geschiedenis van de mensheid. Een fout met enorme gevolgen. Gevolgen die u en ik vandaag nog aan den lijve ondervinden. En hoe hard wij ook gaan gommen, de fout raakt niet van ons blad. Onze gom doet het niet.
Het is alsof God een mooi wit blad heeft geschapen en wij hebben er een zwarte vlek op gemaakt. De vlek blijft en wordt steeds groter. En wij mensen kunnen het probleem, het probleem van de zonde, niet oplossen.
En dan komt kerst …
[PROJECTIE - De Bijbel, Johannes 3:16-21]
Want God had de wereld zo lief dat Hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. God heeft zijn Zoon niet naar de wereld gestuurd om een oordeel over haar te vellen, maar om de wereld door hem te redden. Over wie in hem gelooft wordt geen oordeel uitgesproken, maar wie niet in Hem gelooft is al veroordeeld, omdat hij niet wilde geloven in de naam van Gods enige Zoon. Dit is het oordeel: het licht kwam in de wereld en de mensen hielden meer van de duisternis dan van het licht, want hun daden waren slecht. Wie kwaad doet, haat het licht; hij schuwt het licht omdat anders zijn daden bekend worden. Maar wie oprecht handelt zoekt het licht op, zodat zichtbaar wordt dat God werkzaam is in alles wat hij doet.
Ik weet niet hoe jij je voelt wanneer je onrecht is aangedaan, maar ik kan mij er wel iets bij voorstellen. Wanneer wij God onrecht aandoen (en dat is het probleem wanneer wij zondigen), dan heeft God datzelfde gevoel. Maar nog vele malen intenser. En wat doet God? Wat deed God? Nam Hij een grote hemelse gom om ons weg te gommen en opnieuw te beginnen zoals een tekenaar dat zou doen? Neen, Hij stuurde zijn enige Zoon. Niet in een hemelse, blinkende, roestvrije DeLorean. Niet met gerechtvaardigde wraakgevoelens en met oordeel voor ons als logisch gevolg. Neen, Hij stuurde Hem in liefde.
En daar gaat het om met kerst: God die zijn enige Zoon stuurt in liefde. Daar denken we aan, in de periode van het jaar dat de dagen het kortst en donkerst zijn, de komst van Gods enige Zoon als licht in deze donkere wereld. Geheel bewust, en niet toevallig zoals Marty McFly. Hij komt, op een moment in de tijd dat zo cruciaal is (de bijbel noemt het: de volheid van de tijd) dat we het in onze tijdrekening het jaar nul zijn gaan noemen. En de wereldgeschiedenis wordt verdeeld in de tijd vóór, en de tijd na deze goddelijke lichtflits.
“Licht van de wereld, U scheen in mijn duisternis” hebben we zonet gezongen. Hij scheen ook in uw duisternis. En ook uw geschiedenis wordt verdeeld in een tijd voor en een tijd na …
Een lichtflits. En wat doet u er mee? “Mensen hielden meer van de duisternis dan van het licht … hij schuwt het licht”.
Kerst kent een verleden, een heden en een toekomst. Even ‘back to the future’. Marty ontmoet in de film zijn pa, geeft hem een duw (zodat hij niet door een auto werd aangereden) en de hele geschiedenis van Marty, zijn ouders, zijn stad verandert.
God heeft, door de komst van zijn Zoon, de geschiedenis een duw gegeven. Dit is het verleden, 2000 jaar geleden, toen een kleine baby werd geboren in een stal in Bethlehem.
God wil vandaag (heden) ook jouw geschiedenis een duw geven. Hij wil je redden en eeuwig leven geven. Hij wil voor jou een toekomst.
Want Jezus, de enige Zoon van God, komt terug naar deze aarde. Nu niet meer als zwakke, weerloze baby zoals de eerste keer, maar nu als heerser. Dat is de kerst van de toekomst, wanneer Hij terugkomt en kijkt of je je hebt laten wegduwen van voor de auto. Hij komt en kijkt wat je hebt gedaan met dat licht dat in de wereld kwam en straalde vanuit de stal in Bethlehem, dat straalde vanaf dat ene kruis op Golgotha.
“Maar wie oprecht handelt zoekt het licht op, zodat zichtbaar wordt dat God werkzaam is in alles wat hij doet”.
Ik hoop dat u allen dit licht mag zien, dit licht mag opzoeken, mag ontmoeten en van mag houden.
Ik hoop dat u allen Jezus mag zien, dat u Jezus mag opzoeken, mag ontmoeten en dat u van Hem mag houden zoals Hij ook van u houdt."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten