woensdag 23 december 2009

Paardenmiddel tegen gebroken hart heeft averechts effect

"Heb iets of iemand lief en je kunt er zeker van zijn dat je hart doorstoken en wellicht gebroken zal worden. Als je het beslist intact wil houden zul je het aan niemand uit handen mogen geven, zelfs niet aan een dier. Ontwikkel het maar zorgvuldig met hobby's en met kleine gemakken; blijf verder overal buiten; berg het veilig op in het doosje of de doodskist van je egoïsme.

Maar ook in dat doosje - veilig, donker, roerloos en luchtdicht - zal het een verandering ondergaan. Gebroken wordt het niet; het wordt onbreekbaar, ondoordringbaar, onverzoenbaar. Het alternatief voor een tragedie, of althans voor het risico van een tragedie, is verdoemenis."


Keller citeert C.S. Lewis in "In alle redelijkheid, christelijk geloof voor welwillende sceptici", pag 67-68.
Tegelijk voegt hij er zelf aan toe:


"Voor een gezonde liefdesrelatie is wederzijds verlies van onafhankelijkheid nodig. (...) Het komt natuurlijk allemaal van een kant; Gods kant. (...) God heeft zich zeer radicaal aan ons aangepast, in zijn incarnatie en in de verzoening.

In Jezus Christus werd hij een menselijk wezen met beperkingen. Hij werd kwetsbaar voor lijden en voor de dood. Aan het kruis onderwierp hij zich aan onze hoedanigheid (als zondaars) en stierf in onze plaats om ons te vergeven. In Christus heeft God ten diepste gezegd: 'Ik zal me aan jou aanpassen. Ik zal voor jou veranderen. Ik zal je dienen ook al is dat een offer voor me.'

(...)

Een vriend van C.S. Lewis vroeg hem eens: 'Is het eenvoudig om van God te houden?' waarop hij antwoordde: 'Het is eenvoudig voor degenen die het doen.'

Dat is niet zo paradoxaal als het klinkt. Als je hevig verliefd bent, wil je je geliefde behagen. (...) 'Jouw wens is mijn bevel', denk je. De gedachte aan onderdrukking komt niet eens bij je op. Vrienden die van buitenaf naar de relatie kijken, denken misschien: 'Ze heeft hem om haar vinger gebonden', maar van binnenuit voelt het als de hemel.

Voor de christen is dat met Jezus ook het geval. (...) Zodra je besft hoezeer Jezus voor jou veranderd is en zichzelf voor jou heeft gegeven, ben je niet langer bang om je vrijheid op te geven om je vrijheid in hem te vinden."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten