maandag 28 april 2008

Russische protestanten zuchten onder Poetin

In het ND een interessant artikel over de toestand van protestants-evangelischen in Rusland.
Hieronder een fragment.


De innige banden die de Russische president Putin onderhoudt met de Russisch-Orthodoxe Kerk brengen de kleinere, protestantse kerken in Rusland steeds meer in het nauw.
Op een regionale staatstelevisiezender in Stary Oskol, driehonderd kilometer ten zuiden van Moskou, is de afgelopen weken herhaaldelijk een preek van de hoogste Russisch-Orthodoxe geestelijke van de stad, Aleksei Zorin, uitgezonden.

Zijn thema: protestantse ketters.

Zijn boodschap: ,,Wij beklagen degenen die dwalen: de Jehovah's-getuigen, de baptisten, de evangelischen, de pentecostals en de vele anderen die Christus' mantel als bandieten in stukken snijden. Zij zijn als de soldaten die Christus gekruisigd hebben, die zijn heilige kleed aan stukken scheurden.''

Het is een exemplarisch voorbeeld voor de positie van protestantse groeperingen in Rusland. Wat het communisme niet lukte - in de tijd van de Sovjet-Unie bloeiden immers allerlei illegale protestantse en evangelische groeperingen, met name in Zuid-Rusland - is de regering-Putin de afgelopen jaren wel gelukt: het aantal protestanten in Rusland daalt. De Russisch-Orthodoxe Kerk blijkt in de 'strijd tegen sekten' een effectiever wapen te zijn dan de atheïstische communistische leer.

In een diepgravend artikel doet de Amerikaanse krant The New York Times verslag van de innige banden tussen de staat en de onofficiële staatskerk. Volgens de krant heeft Putin de afgelopen jaren op sleutelposities in de Russisch-Orthodoxe Kerk stromannen laten benoemen, en daarmee de kerk voor zijn eigen, politieke karretje gespannen. ,,De nauwe band tussen de overheid en de kerk is karakteristiek voor Putins politiek: een innige omhelzing, waarbij beide partijen in harmonie bewegen.''


Voor het hele artikel klik je hier.

1 opmerking:

  1. Interessante tekst Jehovah getuigen ketterse sekte; http://www.jariiivanainen.net/jehovaswitnesses.html

    BeantwoordenVerwijderen