vrijdag 18 april 2008

CD&V'ers nemen holebi-campagne van minister Van Brempt onder vuur

Vandaag te lezen op de site van De Morgen:

"De 'Tolero-campagne' van minister van Gelijke Kansen Van Brempt wordt onder de vuur genomen door Actie Gezin, een vereniging nauw verbonden met CD&V. De overheidscampagne tegen discriminatie van holebi's zou hiv-besmettingen en seksuele losbandigheid aanmoedigen.

Actie Gezin roept op om aan minister Van Brempt zijn ongenoegen over de campagne te ventileren. Het 'pluralistisch burgerinitiatief' heeft onder meer CD&V'ers Mia De Schamphelaere en Kris Vleugels onder zijn leden.

Op het kabinet van minister van Gelijke kansen Kathleen Van Brempt lopen inmiddels de eerste mails binnen waarin homoseksualiteit soms expliciet een ziekte wordt genoemd. De Tolero-campagne werd eind vorige maand gelanceerd. Met de slogan 'F*ck holebi's en hetero's - ik ben tolero' wil Van Brempt samen met een aantal Jongerenverenigingen en het Rode Kruis iets doen aan de vooral bij jonge Vlaamse mannen nog altijd ruim aanwezige negatieve houding tegenover holebi's.

In een opiniestuk vandaag in deze krant meldt de minister dat zowel haar kabinet als de jeugdverenigingen die aan de campagne meewerken verschillende mails hebben ontvangen waarin de campagne op de korrel wordt genomen. In sommige van die mails wordt homoseksualiteit heel duidelijk als een ziekte omschreven.

Het verband tussen homoseksualiteit en geslachtziektes wordt impliciet gelegd in een modelbrief die opgesteld werd door Actie Gezin, een christelijke vereniging die opkomt voor het gezin en zich expliciet tegen "adoptie door koppels van hetzelfde geslacht" verzet. Volgens de vereniging wordt met de slogan 'F*ck holebi's en hetero's - ik ben tolero' de vrije en losbandige seks aangemoedigd, met als gevolg dat "de epidemie van hiv" verder wordt verspreid. In een begeleidend schrijven wordt onder meer verwezen naar een krantenartikel dat meldt dat 'drie kwart van de mannen worden besmet door homoseksuele relaties'.

Kris Vleugels, de secretaris van Actie Gezin, die tijdens de verkiezingen van 10 juni net niet verkozen raakte voor de CD&V, stelt in een reactie dat de brief zeker niet tegen holebi's gericht is. "Onze klacht is gericht tegen de stijl van de campagne", zegt Vleugels. "Ik weet wel dat de campagne zich op jongeren richt, maar moet het daarom per se zo hard zijn? Wij stellen vast dat de toon van dergelijke campagnes steeds groffer wordt. Om nog op te vallen zul je straks nog harder moeten communiceren. Wij vragen ons af waar dat gaat eindigen."

In de modelbrief van Actie Gezin wordt onder meer nog gemeld dat de campagne van Van Brempt "niet goed is voor de seksuele gezondheid" en dat er in ons land elke dag "drie hiv-besmette mensen bij komen".

Een subtiele manier om het verband tussen homoseksualiteit, vrije seks en geslachtsziektes aan te stippen, zo geeft ook Vleugels toe. "Het is een interpretatie van degene die de modelbrief geschreven heeft. Maar laat alstublieft duidelijk zijn dat wij niets tegen homo's hebben. En nee, ik zou homoseksualiteit zelf zeker geen ziekte noemen."


Einde citaat. De redacteur gaat jammer genoeg niet in op de toon van de Tolero-campagne. Je leest ook meer over het standpunt van Minister Van Brempt via deze link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten