dinsdag 8 april 2008

Boycot Spelen gevaarlijk voor Chinese christenen

In een opiniestuk op cvkoers.nl zegt Jan Heijnen dat het niet verstandig is om de Olympische Spelen in Beijing (Peking) te boycotten. Heijnen is woordvoerder van Open Doors, dat zich inzet voor vervolgde christenen. Een flinke portie uit het artikel:

(...) Geruisloos is de Chinese jeugd van nu samengesmolten tot een ik-generatie. Die generatie bepaalt zelf waar ze woont, hoe ze leeft én wat ze gelooft.
Daar heeft de Chinese overheid geen moeite mee, zolang je dat maar doet via een staatsinstelling als bijvoorbeeld de Driezelfkerk, zodat ze alles kan controleren. Daarbij zijn zo’n 20 miljoen christenen aangesloten. Ongeveer 60 miljoen christenen kiezen ervoor illegaal samen te komen. Waarom? Omdat de Driezelfkerk verantwoording aflegt aan de staat, terwijl huiskerken God als hoogste ‘Baas’ zien. Bovendien doet de Driezelfkerk te weinig aan evangelisatie, vinden veel christenen die niet bij de staatskerk horen.

Westerse media publiceren veel over de Chinese huiskerkbeweging, wat in Beijing gezien wordt als gezichtsverlies. Ongeregistreerde bijeenkomsten zijn bovendien oncontroleerbaar, stelt de Communistische Partij. In 2004 stelde China daarom 50 miljoen euro ter beschikking aan het bureau voor godsdienstzaken om een apparaat op te zetten dat de ongeregistreerde religieuze groeperingen moest elimineren. Een jaar later werden vele christenen (voor korte tijd) vastgezet. Ook 2006 en 2007 waren geen gemakkelijke jaren, maar wel beter dan 2005. Toch melden Chinese christenen dat bij de meeste huiskerkbijeenkomsten wel spionnen aanwezig waren. In steden als Beijing proberen christenen zo weinig mogelijk aandacht te trekken, onder andere door in kleinere groepen samen te komen dan voorheen.

Olympische Spelen

Toch roepen Chinese christenen ons niet op om tijdens de Olympische Spelen met spandoeken op het plein van de Hemelse Vrede te gaan staan. Een westerling wordt hooguit het land uitgezet. Het zijn Chinese christenen die mogelijk de echte rekening moeten betalen voor zulke acties. Die vrees is zelfs in het moderne China niet onterecht. Een christelijk echtpaar dat onlangs vrijkwam na een korte periode in de gevangenis, zegt: ,,We worden dagelijks gevolgd door de veiligheidsdienst. We zijn bang dat we na de Olympische Spelen plotseling verdwijnen.’’

China vervolgt nog altijd christenen (gelukkig niet zo hevig als tijdens de Culturele Revolutie), past buitensporig geweld toe in Tibet en steunt de moorddadige regimes in Soedan en Noord-Korea. Toch is een boycot van de Spelen niet verstandig. De effecten van een boycot zijn weliswaar moeilijk te overzien, maar de kans dat China daardoor grote stappen naar meer openheid en vrijheid zet, is erg klein. Eerder zal het land deze ferme klap in het gezicht aangrijpen om nog meer een eigen koers te gaan varen, zowel wat betreft handel, politiek en milieu als de mensenrechten. (...)

Gezichtsverlies

Moeten we ons dan laten gijzelen door China? Of simpelweg de mensenrechten opofferen? In geen geval! Alleen kunnen we deze Goliat niet vellen met een zwaard, zelfs al zouden we dat willen. China ziet de Olympische Spelen (‘Eén natie, één droom’) als een welkome gelegenheid om de groei van de economie en de welvaart te vieren. Ook de tachtig miljoen christenen kunnen van dit wereldevenement profiteren als China wordt gestimuleerd het ingeslagen pad te blijven volgen. Daarom is het essentieel dat de politiek enerzijds de handel met China blijft stimuleren en anderzijds in gesprek blijft met Beijing over onder meer de mensenrechten. Liefst achter de schermen, want gezichtsverlies werkt bij China slechts averechts.

Intussen zijn veel christenen bevlogen om hun land van binnenuit te veranderen. Als de westerse kerk één ding van haar broeders en zusters kan leren, is het wel de zendingsdrang. Chinese christenen willen hun land voor Jezus Christus winnen. Ze vragen ons daarbij te helpen. ,,Moge China nooit meer hetzelfde zijn door het trouwe gebed van christenen wereldwijd, door het bezoek van gelovige christenen aan ons land en door talloze aanmoedigingen voor China in dit olympische jaar.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten