maandag 8 november 2010

Bitterheid overwin je door je te richten op God

"In het Nieuwe Testament vind ik een krachtige manier om bitterheid en wraak te overwinnen: geloof in de belofte dat God de rekeningen zal vereffenen met hen die ons kwaad aandeden, zodat wij dit kwaad niet meer moeten vergelden." (John Piper in 'Future Grace', pag. 261)


Vertrouwen in de rechtvaardigheid van God is verbonden met een sterk begrip van Gods voorzienigheid (...).
God is zo groot dat Hij soeverein is over het kwaad dat mensen begaan. Dit betekent dat Hij uiteindelijk ook de kwade voornemens gericht tegen Zijn volk zal gebruiken om het beste te bewerken voor hen en voor Zijn plannen.

(...)

Worstel je met bitterheid? Focus dan bewust en intensief op onze glorieuze God. Proef de soevereiniteit van God. Hij staat boven alle dingen. Hij is volkomen rechtvaardig en kan niet onrechtvaardig zijn.

Bitterheid begint wanneer we onfair behandeld zijn. Maar als we geloven dat God het recht zal bewerken, en als we tegelijk vertrouwen dat God alle dingen doet meewerken ten goede voor ons, als dat ons denken bepaalt, dan zullen we telkens de angel uit de bitterheid halen.

Derek Kidner vat het briljant samen:
'Een obsessie met vijanden en rivalen kan niet gewoon uitgezet worden, maar het kan vervangen worden door een nieuw aandachtspunt; meer bepaald het denken aan de Heer zelf.'


(Naar: Chris Brauns in Unpacking Forgiveness, pag. 153, uitg. Crossway)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten