zaterdag 28 juni 2008

Zijn er teveel christenen in Europa?

"Kerk zonder macht bepleit" staat vandaag in het Nederlands Dagblad. De Nederlandse krant heeft het over een toespraak van dr. Bernard Reitsma, directeur van het studiecentrum van Open Doors, een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen. Reitsma werkte jarenlang als docent aan de theologische hogeschool in Beiroet, Libanon.

Alvast de inleiding en enkele fragmenten:

De getalsmatige afname van christenen in Europa is wellicht de enige manier waarop moslims duidelijk kan worden dat het christelijk geloof geen westerse religie is.
,,Pas als christenen zich op geen enkele wijze meer kunnen identificeren met machthebbers, zal dat onbetwist zijn'', zei dr. Bernard Reitsma gisteren bij zijn aantreden als bijzonder hoogleraar 'de kerk in de context van de islam' aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

(...) Hij betoogde in zijn oratie dat de kerk in een islamitische context behoefte heeft aan ,,een minderheidstheologie, een theologie die zich bezint op de identiteit van de kerk zonder macht''; het Koninkrijk van God is niet van deze wereld.

(...) Christelijke politiek wekt de suggestie dat het de politiek van Christus is. Het suggereert naar moslims ook, dat christen-zijn te maken heeft met het streven naar aardse heerschappij op westerse wijze. Daarmee verdwijnt de notie dat het Rijk van Christus van een andere orde is en worden westerse idealen vermengd met het evangelie.'' Een christen kan volgens Reitsma slechts terughoudend politiek actief zijn.

Lees hier het hele stuk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten