dinsdag 17 juni 2008

Dumb en dumber geloven

Momenteel is onderstaand berichtje te lezen op de site van Het Laatste Nieuws. Natuurlijk ben ik het oneens.


"Hoe hoger IQ, hoe minder geloof in God"

Professor Richard Lynn.
Mensen met een hoog IQ maken minder kans om in God te geloven. Dat blijkt althans uit een nieuwe studie. Volgens professor Richard Lynn is er zelfs een direct verband tussen het afnemende religieuze geloof en het toenemende menselijke intellect in de vorige eeuw. Criticasters noemen de studie "simplistisch".

Academici

Een rondvraag bij de Britse Royal Society, een onafhankelijke wetenschapsacademie, leerde dat slechts 3,3 procent in God geloofde. En dat op een moment dat 68,5 procent van de gehele Britse bevolking zichzelf als gelovige beschouwde. "Waarom zouden academici minder geloven dan de rest van de bevolking?", vraagt hij zich af. "Voor mij is dit enkel een kwestie van IQ. Academici hebben een hoger IQ en dus minder kans om te geloven."

"Pubers twijfelen al"

Volgens Lynn gelooft het merendeel van de schoolgaande jeugd nog in God, maar eens ze de adolescentie bereiken - en hun verstand dus toeneemt - komt de twijfel opzetten. "Bovendien is in 137 ontwikkelde landen het geloof achteruitgegaan toen het intellect toenam, in de twintigste eeuw."

Kritiek

Collega-professoren hebben kritiek op de studie, omdat die geen rekening zou houden met een "complexe reeks sociale, economische en historische factoren".

Racisme?

Professor Lynn is qua provocatie alvast niet aan zijn proefstuk toe. Hij oogstte al controverse in het verleden toen hij intelligentie linkte aan ras en geslacht. (jv)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten