donderdag 10 januari 2008

Jongere wil beamer en betrokkenheid bij kerkdienst

Vandaag in het ND:
Jongeren willen graag meer bijdragen aan kerkdiensten, maar niet door de Schriftlezing voor te lezen of door zelf een instrument te bespelen. Ze worden liever inhoudelijk betrokken bij de preek.

Dat blijkt uit een enquête die gehouden is onder honderd vrijgemaakt-gereformeerde jongeren in de omgeving van Hardenberg, Heemse en Mariënberg. 52 procent van hen geeft aan meer bij te willen dragen aan kerkdiensten. 58 procent zou meer inbreng willen hebben bij het voorbereiden van de preek, bijvoorbeeld door daarover al tijdens de catechisatie met de predikant door te praten. Ook het bezoeken van uitwisselingsweekenden met jongeren uit andere kerken wordt hoog gewaardeerd.

Zelf in de kerk een instrument bespelen wordt door slechts twee procent van de jongeren genoemd als iets dat zij graag in de gemeente willen doen. Op de vraag wat zij absoluut niet zouden willen doen in de kerkdienst, antwoordt 28 procent 'de Schriftlezing voor in de kerk voorlezen'.

Wel denkt 28 procent van de ondervraagde jongeren dat het gebruik van beamers tijdens de dienst jongeren aanspreekt. 18 procent denkt dat actuelere preken daarbij ook zullen helpen, en 14 procent zingt graag meer liederen uit de evangelisch getinte E&R-bundel.

De uitkomsten van het onderzoek worden zaterdag in Hardenberg gepresenteerd tijdens het Einstein Congres. Dit regionaal opgezette congres is bedoeld voor ouders, gemeenteleden en jeugdwerkers binnen de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) en heeft als thema 'Geloven in de kracht van jongeren'. Meer informatie: www.einsteincongres.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten