zondag 18 april 2010

'Jongeren zijn op zoek naar antwoorden op levensvragen'

Het Reformatorisch Dagblad had ook een volledig dossier over jongerenavonden.

Hier vind je de artikelenreeks terug.

Als slot had de krant een interview met Arjan Baan (Heart Cry), Laurens Kroon (JBGG) en Kees van Vianen (LCJ), die zich inzetten voor jongerenwerk.

Wat fragmenten:



Van Vianen: „Het Woord is aan het woord. Als een jongere aangeeft dat hij op een jongerenavond voedsel voor zijn ziel krijgt, is dat verblijdend.”

...

Van Vianen: „Het is een lappendeken aan initiatieven. Er is sprake van een golfslag in de jeugdcultuur. Op dit moment zijn de Zin-in-avonden populair. Dat kan zo weer over zijn. Zo nuchter moeten we zijn.”

Kroon: „We spreken bewust niet over succes. Ik betwijfel of het positief is dat er zo veel te kiezen valt in jeugdland. Het grote aanbod zaait verwarring. We moeten ervoor waken dat jongeren in het kerkelijke diepe gegooid worden en vervolgens van de kerk afdrijven. Laat ze wortelen in de kerkelijke gemeente waartoe ze behoren.”

Baan: „Wat is je vrees? Op het moment dat jongeren geen antwoorden krijgen op de vragen van hun hart, gaan ze zoeken. Dat kan in de breedte.”

...

Baan: „Jongeren zijn vaak bezet door één vraag: Hoe kom ik aan het heil? Ze zijn op zoek naar vrede met God, hoop en perspectief. Wordt dat in veel gemeenten niet bedekt aangeboden?”

Kroon: „Die boodschap klinkt helder op Zin-in-avonden. Jongeren horen concreet hoe God in harten werkt. Authentiek, dat spreekt jongeren aan.”

...

Baan: „Heart Cry hanteert het statement: We willen geen bokken entertainen, maar schapen weiden. Alhoewel randkerkelijke jongeren snakken naar warmte willen we niet alles uit de kast halen om deze doelgroep te trekken en te vermaken. Toch is het ons verlangen om ook voor hen iets te betekenen. We bezoeken ze al jaren bij refocafés, tonen interesse in hun vragen en proberen in liefde hun harten te bereiken.”

Van Vianen: „Ik pleit daarbij voor een rustig traject. De relatie met deze jongeren is belangrijk. Het investeren daarin kost tijd. Ze moeten pastoraal begeleid worden. De kerk is daarvoor de juiste plaats.”

...

Jongeren vinden een goede sfeer belangrijk; wat doet u daarmee?
Baan: „Geen lichtjes op Heart Cry. De Bijbelse boodschap staat absoluut centraal. We steken niet in op een huiskamersfeer, zoals Jij daar!”

Van Vianen: „Soms kan een gewone activiteit bijzonder worden door sfeer en gezelligheid. Als ik zie hoe jongeren op een avond van Jij daar! persoonlijk begroet worden, vind ik dat mooi en waardevol.”

Kroon: „Een gezamenlijke maaltijd tijdens de Zin-in-avonden werkt een positieve betrokkenheid uit.”


Het volledige interview lees je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten