woensdag 17 december 2008

Ter droeve gedachtenis


Kort geleden stierf mevrouw Bidstond in de Gemeente Oppervlakkigheid aan de Wereldgelijkvormigheidsstraat. Ze was enkele jaren geleden geboren tijdens een grote opwekking. Gedurende lange tijd was zij een van de belangrijkste leden van de Gemeente Gods. Ze was zwakker en zwakker geworden. Haar laatste woorden golden nog enkele zakelijke verordeningen. (Haar oudere broer Bijbelstudie was al lang gestorven.)

Twee specialisten, dr. Goedewerken en dr. Wereldvriend, spande zich ten zeerste in om de oorzaak van haar ziekte vast te stellen, maar helaas.

De lijkschouwing wees uit dat het deze ongelukkige aan innerlijke voeding, maar bovendien ook aan uiterlijk vasten en ijver voor God ontbroken had. De oppervlakkigheid en liefdeloosheid van de overige gemeenteleden hadden bovendien haar einde bespoedigd. Haar lichaam rust nu op de begraafplaats ‘Vergane Glorie'.

Bron: Guus en Janny Bringsken in het zendingsblad 'Brazilië Pionier'. (Deze overdenking werd eerder geciteerd in het boek ‘Radicaal anders denken door Christus' van Herman Hegger.)

Zelf las ik het stukje op habakuk.nu

2 opmerkingen:

  1. Op zich een prikkelend stukje maar loop je niet het gevaar dat met dit stukje maar weer eens gebed wordt gereduceerd tot een 'ontmoeting op een bepaalde plek, op een bepaald uur, door een meerderheid van gemeenteleden'? Als die 'statistiek' dan daalt om wat voor redenen dan ook - wereldgelijkvormigheid (wat dat in dit verhaal ook moge betekenen) - maak je je dan geen zorgen om de verkeerde redenen? We hebben bvb in de gemeente gemerkt dat deze type avonden (de methodiek) niet meer werkt maar dat de drang naar gebed niet verminderd is. Moeders in gebed, gebed voor de samenkomst, een centrale gebedsavond, gebeden na de samenkomst, de jongvolwassen groep die twee maal per maand een gebedsavond organiseert...een gemeente en haar omgang met gebed moet denk ik juist gestimuleerd worden in al de rijke facetten van het gebed zelf en haar methodieken. Maar ik begrijp je bezorgdheid verder wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een terechte opmerking, Filip.
    De uitdaging zit er in elk geval in om met elkaar tot gebed te komen. Niet om wat je "type avonden" noemt in stand te houden

    grtjs

    BeantwoordenVerwijderen