woensdag 14 september 2011

Problemen met de leer van de uitverkiezing?

Misschien heb jij nog niet geworsteld met de leerstelling van de uitverkiezing, Mark Altrogge in elk geval wel. 'Het leek zo onfair. Het leek alsof zij die niet waren uitverkoren, vanaf het prille begin gedoemd waren. Dat ze nooit een echte kans kregen.' Maar de onderstaande illustratie van Mark Webb veranderde Altrogges kijk op de zaak volledig. (vrij vertaald)

"Nadat ik een kort overzicht gaf van de leerstellingen van soevereine genade, liet ik de klas vragen stellen. Eén dame was in het bijzonder ontstemd. Ze zei: "Dit is het meest verschrikkelijke dat ik ooit hoorde! Je stelt het voor alsof God doelbewust mannen en vrouwen afwijst die gered konden worden, terwijl Hij enkel de uitverkorenen verwelkomt".

Mijn antwoord was iets in de volgende trant.

'Je begrijpt de situatie verkeerd. Je visualiseert het alsof God aan de deur van de hemel staat en mensen drummen om binnen te geraken. God zegt tot dezen: "Ja, jij mag komen, maar jij en jij en jij en jij enz. niet". Het ziet er echter helemaal anders uit.

Veeleer staat God aan de deur van de hemel met Zijn armen wijdopen, iedereen uitnodigend om te komen. Ondertussen rennen alle mensen zonder uitzondering zo hard als ze kunnen in de tegenovergestelde richting, de richting van de hel. Op dat moment reikt God, in zijn uitverkiezing, genadig naar diversen en houdt hen tegen, en naar die en die en trekt hen tot Hemzelf door hun hart te veranderen en door hen gewillig te maken om te komen.

De uitverkiezing houdt niemand uit de hemel die er anders was gekomen, maar het houdt een menigte van zondaars uit de hel die daar anders waren beland.

Ware het niet van de uitverkiezing, de hemel zou een lege plaats geweest zijn en de hel ware uit haar voegen gebarsten. Dit soort antwoord, volgens mij gegrond in de waarheid van de Schrift, doet je toch wel anders tegen de zaak aankijken, niet?

Als je omkomt in de hel, geef jezelf de schuld, alsof het volledig aan jezelf ligt.
Maar mocht je in de hemel terechtkomen, dank dan God, want het is volledig Zijn werk! Hem komen de lofprijs en glorie toe, want de redding is volkomen uit genade, van begin tot einde."

De uitverkiezing houdt niemand uit de hemel weg, maar garandeert dat hen die God heeft uitverkoren er zullen zijn. De uitverkiezing is bedoeld om de gelovigen te vertroosten en bemoedigen.

Nooit worden ongelovigen aangemoedigd om te pogen te ontdekken of ze wel uitverkoren zijn. De boodschap voor ongelovigen is dat allen uitgenodigd worden. Laat elk en ieder komen. Iedereen die de naam van de Heer aanroept, zal gered worden!

Als je Jezus kent, prijs Hem dat Hij je heeft gered van je vastbesloten ren in de richting van de hel.
Als je Hem niet kent, wend je dan vandaag tot Hem. Hij wacht met open armen op je.

1 opmerking:

  1. [i]Ezechiël 33:11 Zeg tot hen: Zo waarachtig als Ik leef, spreekt de Heere HEERE, zo Ik lust heb in den dood des goddelozen! maar daarin heb Ik lust, dat de goddeloze zich bekere van zijn weg en leve. Bekeert u, bekeert u van uw boze wegen, want waarom zoudt gij sterven, o huis Israëls?[/i]

    Bovenstaande tekst uit het Oude Testament is welhaast de meest duidelijke tekst als het gaat over Gods wil!


    En die tekst wil ik nog graag aanvullen met de meest aansprekende tekst uit het Nieuwe Testament:

    [i]Johannes 3:16 Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een iegelijk die in Hem gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leven hebbe.
    17 Want God heeft Zijn Zoon niet gezonden in de wereld, opdat Hij de wereld veroordelen zou, maar opdat de wereld door Hem zou behouden worden.
    18 Die in Hem gelooft, wordt niet veroordeeld, maar die niet gelooft, is alrede veroordeeld, dewijl hij niet heeft geloofd in den Naam des eniggeboren Zoons van God.
    [/i]
    Samenvattend maakt God het ons via Zijn Woord duidelijk dat het Zijn verlangen is dat elke zondaar tot Hem komt en door het verzoenend werk van de Heere Jezus Christus zal Hij ze met open armen ontvangen. Dat heeft Hij in deze teksten heel duidelijk gemaakt!

    Wat God wel vermeld in Zijn Woord, maar waar Hij verder geen uitleg over geeft, is de uitverkiezing! Het past ons mensen dan absoluut ook niet om te proberen daaraan enige uitleg aan te geven! Dan gaan we Gods Woord aanvullen! Wat ons past is gevolg te geven aan Zijn Woord zoals Hij daar expliciet wel uitleg over geeft in bovenstaande teksten!

    [b]Bekeert u, bekeert u!

    Gelooft in de Heere Jezus Christus en gij zult Zalig worden![/b]

    BeantwoordenVerwijderen