maandag 18 april 2011

Voorzichtig zijn met Palmzondag

"Zetten we de puntjes op de i: de menigte die Jezus op Palmzondag onthaalde met Hosanna-kreten is in heel grote lijnen niet dezelfde menigte die op Goede Vrijdag om zijn dood roept met haar 'Kruisig Hem!'.

Dit is een populair punt dat predikers graag maken en wellicht heb ik ook de fout begaan: 'Kijk naar de wisselvallige menigte. Ze zingen liederen voor hem op zondag en vijf dagen later willen ze hem op vrijdag om het leven brengen. Hoe veranderlijk zijn we toch'.

Maar lees alle evangelieverslagen maar eens zorgvuldig (en neem er een paar goede commentaren bij). De opgewonden groep op Palmzondag bestond vooral uit Galilese pelgrims en de grote groep discipelen, niet de menigte van Jeruzalem in het algemeen.
zie Lk. 19:37:
"Toen hij op het punt stond de Olijfberg af te dalen, begon de hele groep leerlingen vol vreugde en met luide stem God te prijzen om alle wonderdaden die ze hadden gezien."

En Mk. 15:40-41:
"Van een afstand keken ook enkele vrouwen toe, onder wie Maria uit Magdala en Maria de moeder van Jakobus de jongere en van Joses, en Salome. Toen hij in Galilea verbleef, waren deze vrouwen hem gevolgd en hadden ze voor hem gezorgd, net als vele andere vrouwen die met hem waren meegereisd naar Jeruzalem."


R.T. France vat het (in zijn boek over Mt.) samen:
Er is geen bewijs hier voor de favoriete commentaar op de wisselvallige menigte die de ene dag 'Hosanna' roept en een paar dagen later 'Kruisig Hem'. Ze zijn niet dezelfde groep. De Galilese pelgrims riepen 'Hosanna' toen ze de stad naderden, de menigte uit Jeruzalem riep 'Kruisig Hem'.

Een gezegende Stille Week toegewenst die dicht bij allerhande glorieuze teksten blijft."

Bron: Kevin DeYoung

Geen opmerkingen:

Een reactie posten