zaterdag 29 augustus 2009

Ware vergeving is ver van onvoorwaardelijk

Volgens Chris Brauns in zijn uitstekend artikel "Unpacking Forgiveness" (hier te vinden) is vergeving voorwaardelijk. Christenen zijn niet geroepen om automatisch elke verkeerde daad te vergeven. Wat we wel moeten doen, is iedereen vergeving aanbieden.
Anders gezegd: we moeten een gedrag/attitude van vergeving vertonen.

Bijbelse vergeving is meer dan een gevoel. Het is iets dat gebeurt tussen 2 partijen, en het vindt alleen dan in de volste zin plaats wanneer de schuldige partij komt met berouw en de relatie hersteld wordt.

Nog een vertaald fragment:
"Automatische vergeving verpakt de niet-vergeving. Het herdefinieert vergeving als veel minder dan wat het in de Bijbel betekent. Het verhardt harten met bitterheid, isolatie en pessimisme.
De voorwaardelijke vergeving daarentegen focust op het Kruis. Het biedt het evangelie aan allen, en erkent dat dankzij Christus elke overtreder kan vergeven worden en iedere relatie hersteld. Deze vergeving heeft rust, wetende dat gerechtigheid zal geschieden."

Het weze duidelijk: ik beveel het artikel warm aan.

Brauns is de auteur van het boek "Unpacking Forgiveness: Biblical Answers for Complex Questions and Deep Wounds". Hier vind je nog een uitgebreide bespreking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten