zaterdag 18 oktober 2008

Wat kun je doen voor vervolgde christenen in Irak?

Wat kun je doen? „Allereerst vasten en bidden.", zo blijkt uit het artikel uit het Reformatorisch Dagblad: „Christen moet bloeien waar hij geplant is”. Hieronder het hele stuk:

Wat kunnen christenen in het Westen betekenen voor gevluchte geloofsgenoten in Irak? Open Doorswoordvoerder Jenö Sebök: „Allereerst vasten en bidden. En vervolgens geven voor noodhulp.”

Eerder deze week verspreidde Open Doors een bericht afkomstig uit Mosul. Christenen in de Iraakse stad roepen daarin geloofsgenoten wereldwijd op tot een periode van gebed en vasten. Gebed voor de terroristen die Mosul in hun greep houden. En voor de gevluchte christenen en hun families. Sebök onderstreept graag het belang van deze oproep. „De christenen die nog in Mosul wonen, vasten en bidden zelf ook, net als de inwoners van Ninevé (nu de stad Mosul) in de dagen van Jona. Het is belangrijk dat wij hen hierin bijstaan.”

Daarnaast moet er praktische hulp komen. Donderdag is Open Doors begonnen met het verlenen van noodhulp aan de christenen die Mosul zijn ontvlucht en in veel gevallen in de vlakte van Ninevé een goed heenkomen hebben gezocht. Vanuit Koerdistan gaan partnerteams met voedsel, medicijnen en brandstof richting Mosul.

Daarnaast wil Open Doors meer structurele hulp bieden. Sebök: „De verwachting is dat de gevluchte christenen de komende jaren niet terug zullen kunnen naar hun eigen stad. Ze moeten dus een nieuw bestaan opbouwen. Wij willen hen daarbij helpen door een startkapitaal te geven of een beroepsopleiding aan te bieden. Ook zorgen we dat er christelijke lectuur en Bijbels naar de vlakte van Ninevé worden gebracht. De vluchtelingen zijn vaak zeer moedeloos. Ze moeten weer hun vertrouwen op Jezus Christus gaan stellen.”

Uitgangspunt voor Open Doors is dat de christenen in hun eigen regio blijven wonen. „Een christen moet bloeien waar hij geplant is”, aldus Sebök. „Daarom proberen we de kerk dáár te versterken.”


Nog enkele Bijbelteksten in dit verband:
Hebr13:3: "Denkt aan de gevangenen, alsof gij met hen gevangen waart; aan hen, die mishandeld worden, als (mensen), die ook zelf een lichaam hebt."

1Petr5:8-9: "Wordt nuchter en waakzaam. Uw tegenpartij, de duivel, gaat rond als een brullende leeuw, zoekende wie hij zal verslinden. Wederstaat hem, vast in het geloof, wetende, dat aan uw broederschap in de wereld hetzelfde lijden wordt toegemeten."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten