woensdag 1 oktober 2008

De 10 geboden voor bloggers

De redactie Kerk van het Nederlands Dagblad schrijft over de "Tien geboden voor christelijke sites", die de Britse Evangelische Alliantie heeft opgesteld:

"Christelijke weblogs raken relatief snel verzeild in gepassioneerde scheldpartijen en 'heilige oorlogen'. Dat vindt althans de Britse Evangelische Alliantie, die deze week de 'tien geboden voor weblogs' heeft opgesteld in een poging de schade te beperken.
,,Gij zult uw weblog niet belangrijker laten zijn dan uw integriteit'', luidt het eerste gebod. Vervolgens wordt gewaarschuwd tegen de weblog als ,,afgod'' en mag de anonimiteit in reacties op internet ,,niet gebruikt worden om te zondigen''.

Kerkleiders in Engeland tonen zich steeds bezorgder over de extremistische invulling van sommige weblogs. Daarbij spannen rechts-conservatieve christenen uit Amerika over het algemeen de kroon. Tijdens een speciale 'Godblogs'-conferentie, vorige week in Londen, dachten webloggers tussen de 18 en 87 jaar na over ,,christelijke manieren'' om hun websites te vullen. Daar stelden ze de 'tien geboden' op.

,,Houd de sabbat in ere, als dag dat je niet met je weblog bezig bent'', vervolgt de Evangelische Alliantie. Verder is het verboden ,,iemands eer, reputatie of gevoelens te vermoorden'' en zullen webloggers schrijvers van andere websites ,,hoger achten dan zichzelf, door geen overmatige aandacht te besteden aan hun fouten''. Het internet mag niet gebruikt worden om ,,mentaal overspel'' te plegen. De weblogger mag geen teksten van anderen stelen en geen ,,vals getuigenis afleggen over een mede-weblogger''. Het laaste gebod luidt: ,,Gij zult niet het bezoekersaantal van andere weblogs begeren, maar tevreden zijn met uw eigen website.''"

Hier gelezen.

2 opmerkingen:

  1. wat erg, dat er nu al geboden worden gemaakt om te loggen
    alles kan ten goede en ten kwade gebruikt worden
    het internet biedt zoveel goeds, jammer genoeg veel meer slecht, maar wij moeten ons verstand gebruiken, en het goede eruit halen
    ik heb christenen leren kennen via het net, heb al veel bijgeleerd, en zou het niet willen missen, maar God blijft mijn nr1

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zoals je zegt: alles kan goed of slecht gebruikt worden.
    Ik denk ook dat we ons bewust moeten zijn van de gevaren voor onszelf. De aangehaalde puntjes zijn dichter bij m'n bed dan ik wel zou willen. De duivel ligt als een belager aan onze deur, is het niet?
    grtjs
    Jan

    BeantwoordenVerwijderen