woensdag 15 oktober 2008

God is geen trapladder

“Maar zoekt eerst Zijn Koninkrijk en Zijn gerechtigheid en dit alles zal u bovendien geschonken worden.” (Mt.6:33)

In onze onzekere tijden valt dit vers op. Laten we duidelijk onderscheiden wat de Heer hier zegt.

De Heer zegt niet: “Als ‘dit alles’ is wat je echt verlangt, wel dan geef ik je hier de methode om het te krijgen: zoek dan eerst Gods koninkrijk en zijn gerechtigheid.” Hij kàn dit niet bedoelen, want Gods koninkrijk en Zijn gerechtigheid ‘eerst’ zoeken, betekent ook echt ‘eerst’. Het woord ‘eerst’ maakt het koninkrijk en de gerechtigheid tot ons ware doel, en niet het ‘dit alles’.
God is vrijgevig, maar Hij wil niet gebruikt worden als een trapladder naar iets hogers.

De Heer zegt: “Maak Gods koninkrijk en het zoeken naar gerechtigheid tot HET doel van je leven, zelfs boven noodzakelijke behoeften. Gebruik al het andere in je leven om vooruitgang te boeken naar dit doel en om anderen te helpen dichter bij dit doel te komen.
Gebruik God niet om dichter bij de dingen van dit leven te kunnen komen, maar gebruik de dingen van dit leven om dichter bij God te komen en God belooft je te ondersteunen. Hij zal je ‘dit alles’ geven als toerusting voor een God-eerst-zoekende, koninkrijk-eerst-bevorderende, gerechtigheid-eerst-nastrevende levensstijl.”

Elk van ons zal ofwel God zoeken of God gebruiken, elk ogenblik weer. Het woord ‘eerst’ brengt het verschil aan het licht. En Gods beloften zijn voor allen die Hem eerst zoeken. Het is de enige veilige plaats in de hele wereld.

(Vrij vertaald naar Ray Ortlund)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten