donderdag 30 oktober 2008

'God bestaat waarschijnlijk niet'


Gelezen op habakuk.nu:
Opiniestuk met enkele goede (tegen)argumenten (door Jos de Keijzer) ...

'God bestaat waarschijnlijk niet'

In Engeland is onlangs een reclamecampagne van start gegaan om het atheïsme te promoten. Er rijden van januari bussen door London met de slogan ‘There's probably no God. Now stop worrying and enjoy your life' - 'God bestaat waarschijnlijk niet, dus maak je niet druk en geniet van het leven'. Zelfs de schrijver van The God Delusion, Richard Dawkins (foto) doet mee. Gelet op het feit dat de westerse media doorgaans op de hand zijn van het humanistisch gedachtegoed of op zijn minst agnostisch zijn, lijkt deze campagne vrij overbodig. Dit initiatief is dan ook vrij opmerkelijk te noemen. Atheïsten hebben niet, zoals christenen, een zendingsopdracht. Het wezen van het atheïsme, dat er geen God is, brengt een ‘opdrachtloosheid' met zich mee. Er is geen missie en dus ook geen vergelding (stop worrying). Maar daar zit ‘m nu juist de ironie.

1. Als God niet bestaat, is er inderdaad geen reden om je zorgen te maken, want er is geen afrekening. Maar er is ook helemaal geen reden om zo'n boodschap de wereld in te sturen, omdat een atheïstisch wereldbeeld geen zin, doel of betekenis aan het leven toekent. Waarom zou je mensen dan iets bij willen brengen? Als er geen reden tot zorg is - er is immers geen wetgevende God - waarom voelen deze atheïsten zich dan moreel gedrongen om deze actie te organiseren?

2. Trouwens, is er wel reden om je géén zorgen te maken? Is het niet ontzettend zorgwekkend te ontdekken dat God waarschijnlijk niet bestaat? Ineens heeft het leven geen zin meer. Plotseling moeten we aannemen dat er na de dood niets is. Onze eindigheid is definitief. Zonder God staat eigenlijk alles op losse schroeven. (Filosofen weten dat stiekem al, maar de rest van het westen doet alsof er niets aan de hand is).

3. Hoe zou deze boodschap ‘don't worry, enjoy life' klinken in de oren van watersnoodslachtoffers in India en Haïti, getroffenen van de aardbevingen in China en Pakistan enz. De armen van deze wereld hebben al zo weinig zorgeloos te genieten; wat blijft er zonder een God die opkomt voor de zwakken nog van het leven over? Sterker nog, de atheïsten in het westen zullen nu nog minder in hun geweten aangesproken worden om de armen te helpen. Immers: ‘There's probably no God, now stop worrying and enjoy life'.

Gok van Pascal

Er zit nog iets curieus aan de slogan: God bestaat ‘waarschijnlijk' niet. O, ze weten het niet helemaal zeker. Dat is een eerlijke toegeving met flink wat implicaties. Ik moet daarbij denken aan de zogenaamde ‘Gok van Pascal'. Volgens Blaise Pascal kun je bij de onzekerheid over Gods bestaan maar het beste christen worden. Immers als God niet bestaat dan heb je tenminste een moreel waardig leven geleefd en als God wel bestaat kom je in de hemel. Voor de ongelovige is er ofwel geen leven óf een hel na de dood. Geen moeilijke keuze toch?

Hoewel, ‘ongelovigen'? Het is fijn om te ontdekken dat atheïsten toegeven ‘gelovig' te zijn. Ze geloven dat God niet bestaat. Maar is zo'n credo nu echt reden om de straat op te gaan om mensen over te halen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten