donderdag 27 september 2007

Uitverkiezing anders bekeken

Ooit sprak ik een man die zich niet wilde bekeren (sic.) "omdat hij niet uitverkoren was". De man spande dus de kar voor het paard. Ondertussen is het thema uitverkiezing me dierbaarder geworden, maar ik merk dat er nog heel wat misverstanden of vooroordelen rond bestaan. Daarom een kleine vertaling uit een samenvattend (Engelstalig) artikel van CJ Mahaney, die Philip Ryken citeert, die op zijn beurt Donald Grey Barnhouse aanhaalt:

"De bekende Amerikaanse Bijbelleraar Donald Grey Barnhouse (1895-1960) gebruikte vaak een illustratie om mensen te helpen de zin van uitverkiezing te zien. Hij vroeg hen om zich een kruis voor te stellen als dat waaraan Jezus stierf, maar dan wel zo groot dat er een deur in past. Boven deze deur stonden de woorden uit Openbaring: "Wie wil, die kome". Deze woorden staan voor het vrije en universele aanbod van het evangelie. Door Gods genade is de boodschap van redding voor iedereen. Elke man, vrouw of kind die wil komen tot het kruis, is uitgenodigd om te geloven in Jezus Christus en zo het eeuwige leven binnen te gaan.

Aan de andere kant van de deur wacht een prettige verrassing voor iedereen die gelooft en binnengaat. Want van binnen uit kan iedereen die achter zich kijkt deze woorden uit het boek Efeze boven de deur zien: "Uitverkoren in Christus van voor de grondlegging van de wereld." Uitverkiezing kan pas verstaan worden bij het terugkijken. Want het is maar nadat je tot Christus gekomen bent, dat je ook kunt weten of je uitverkoren bent in Christus. Wie een beslissing maken voor Christus, ontdekken dat God in de voorbije eeuwigheid een beslissing voor hen genomen heeft."

Het samenvattend artikel van C.J. Mahaney heet "Sovereign Grace and the Mystery of Election". Het kan HIER gratis als pdf gedownload worden.
Dank aan Justin Taylor, ad interim blogger bij www.desiringgod.org, waar ik het citaat vond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten