dinsdag 7 juni 2011

Nepal overweegt inperking godsdienstvrijheid

"Het parlement van Nepal overweegt een wet aan te nemen die missionaire activiteiten verbiedt en de overgang van de ene religie naar een andere strafbaar maakt. Dat zegt de rooms-katholieke priester Silas Bogati, uitvoerend directeur van Caritas Nepal, tegenover het rk-missiepersbureau Fides.

Misdaad

Artikel 106 maakt deel uit van een nieuwe wetboek van strafrecht waarover het parlement van het Himalayaland zich binnenkort zal buigen. "Dit wetsartikel verbiedt iedere handeling die een persoon ertoe kan brengen over te gaan van de ene geloofsgemeenschap naar een andere. [Daarop staan] boetes en een gevangenisstraf tot maximaal vijf jaar. Als deze wet wordt aangenomen, wordt het in dit land een misdaad om Christus te verkondigen", aldus Bogati, die zich als adolescent van het hindoeïsme bekeerde tot het katholicisme.

Minderheid

Volgens Vaticaanse statistieken uit 2004 is slechts 0,2 procent van de ruim 26 miljoen Nepalezen rooms-katholiek. Zij zijn georganiseerd in het apostolisch vicariaat Nepal, dat namens de paus bestuurd word door de jezuïet Anthony Francis Sharma. 81 procent van de Nepalezen is hindoe, 11 procent is boeddhist en 4 procent is moslim. Voor de burgeroorlog in 2006 werd Nepal bestuurd door een autoritaire hindoeïstische monarchie."

(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten