dinsdag 9 februari 2010

Waarvoor breng jij offers?

"... het tegengestelde van het evangelie is afgoderij. Afgoderij is iemand of iets anders dan God aanbidden. Met 'aanbidden' bedoel ik dan dat we offers brengen (zoals tijd, energie, geld, gedachten) zodat we dan onszelf aan iemand of iets kunnen geven omdat het onze hoogste prioriteit vormt.

Iedereen is een aanbidder om de eenvoudige reden dat we door God geschapen zijn om te aanbidden en onszelf niet kunnen helpen. Maar omdat we zondaars zijn, zijn we geneigd om geschapen dingen te aanbidden in de plaats van de Schepper God. Romeinen 1:25 leert dat dit de wortel is van alle heidendom/afgoderij, met de woorden 'Zij immers hadden de waarheid Gods vervangen door de leugen en het schepsel vereerd en gediend boven de Schepper'.

Dit is een compleet omdraaien van het doel van onze schepping, dat bestaat uit het aanbidden van God en regeren over het geschapene, zoals blijkt uit Genesis 1:26-28.

Maarten Luther leerde daarom dat afgoderij niet slechts een zonde is, maar eerder DE zonde die de oorzaak is van alle andere zonden. Hij argumenteerde verder dat de eerste twee van de Tien Geboden dit duidelijk maken (Ex.20:10-17). De eerste twee geboden vertellen ons dat er slechts een God is en dat we slechts die God mogen aanbidden, waardoor het ook verboden is om iets in de plaats of bijkomend aan de enige ware God te aanbidden.

Daarom, redeneert Luther, overtreden we de andere geboden en doen we dingen als liegen, overspelig zijn, stelen of begeren alleen als resultaat van het overtreden van de eerste twee geboden. Als we de eerste twee geboden overtreden, dan worden we afgodendienaars die dan zulke dingen aanbidden als imago, bezittingen, rust en plezier, in plaats van God.

De reden dat afgoderij zo verlokkelijk is, is dat afgoden beloven om ons leven de moeite waard te maken, ons geluk te zullen brengen en ons te zullen voorzien van een gevoel van gerechtigheid. Daarnaar verlangen is op zich goed, maar deze verlangens worden zondig als ze ons doel worden in plaats van Jezus, die als enige het leven waard maakt, en ons ware vreugde en gerechtigheid kan geven."

(Uit: Death by Love, Mark Driscoll en Gary Breshears, Crossway, pag. 92-93)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten