zondag 28 februari 2010

Notities lezing De Hel (1)

Op vrijdag 29 januari gaf Ger De Koning (Middelburg) een lezing in CC De Steiger in Menen over het onderwerp "De hel". Hieronder het eerste deel van mijn notities van deze lezing.

Schriftlezing:
Lk 16:19-31
Opb20:7-15


Toen me gevraagd werd om hier in Menen een lezing te verzorgen kon ik kiezen tussen verschillende onderwerpen. Het viel me niet zo moeilijk om dit te kiezen: de hel. In die periode was ik net in gesprek met iemand die de alverzoening leert. Via mail en telefoon. Ook op een grote jongerenconferentie in Nederland kreeg iemand een podium om te vertellen dat er alverzoening is. Dit is een duivelse leer. Goed dat het onderwerp van de hel ook hier aan bod komt.

Want de hel is een realiteit. Het oordeel van God moet komen. Over ieder die Zijn Zoon Jezus Christus heeft afgewezen, ieder die op een of andere manier meent: ‘God zal toch wel met mij tevreden zijn. Ik heb heel wat op mijn staat van dienst: kerkbezoek, tienden, heb ieder het zijne gegeven. Slecht? Nou, een keer een fout maken … Ja, we zijn niet volmaakt.’ Nee, inderdaad niet: want we zijn allen zondaren die God rug hebben toegekeerd.

We kunnen niet zelf bepalen wat goed en kwaad is. Sinds de val in het paradijs, toen we kozen voor satan. Door wie men overmeesterd is, diens slaaf is men. Of je bent door Christus’ liefde overmeesterd, of door satan. Vergelijk maar met de 2 bomen in de hof. God had de mens gezegd van alle bomen te mogen eten, behalve van die ene.
Dan komt satan ertoe om Eva naar die ene boom te laten kijken zoals hijzelf ernaar kijkt. Hij maakt haar wijs: ‘God is niet echt goed’. Daar lopen vandaag nog zoveel mensen op stuk: dat God niet goed is. Maar er is er maar een goed: God. Dit heeft hij bewezen door mensen te redden, door zich diep te buigen, tot de kruisdood. Daar heeft de mens zijn voet op gezet en hem vertrapt. Als jij je niet realiseert dat dit een beeld is van jou, dan ben je niet bekeerd. Want dat is de mens: hopeloos verdorven en in opstand.

God is doorgegaan, en heeft de mens niet naar een uithoek van het heelal geschopt, maar heeft al in Eden getoond dat Hij voorziet in een offer. Hij bekleedde Adam en Eva met vellen, die van dieren kwamen waar dus bloed voor moest vloeien. Een heenwijzing naar Christus’ werk. En vandaag is Hij opgestaan. En Hij komt terug. Misschien vanavond al; Hij komt met een duidelijk roepen. Zijn schapen horen zijn stem, en als die klinkt, dan gaat ieder die hier is en Jezus kent mee. Blijft er hier iemand zitten? Nu is het tijd van genade; u hebt geen enkel recht op de volgende seconde. Elke seconde die God aan uw leven toevoegt is een teken van genade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten