dinsdag 8 juli 2008

Kerkelijkheid brokkelt af in Vlaanderen

Vandaag lees en hoor je overal in de media dat de kerkpraktijk in Vlaanderen vermindert. Het Nieuwsblad weidt er een artikel aan:

"Kerkpraktijk in België boert verder achteruit

De kerkpraktijk in ons land gaat er verder op achteruit, zo blijkt uit een studie van het Centrum voor Politicologie van de KULeuven in opdracht van de Belgische bisschoppenconferentie. Zo werd in 2006 nog 56,8 procent van alle borelingen gedoopt, tegenover 64,7 procent in 1998.

In deze periode daalde het aantal kerkelijke huwelijken van 49,2 tot 26,7 procent en het aantal kerkelijke begrafenissen van 76,6 tot 61 procent. Naar schatting 7 procent woont wekelijks nog een mis bij tegenover 11 procent in 1998.

Volgens de Leuvense onderzoekers zet de secularisering zich op hetzelfde tempo door als dat de jongste decennia het geval was. Wel blijven er grote verschillen tussen de gewesten. De kerkpraktijk blijft in Vlaanderen het hoogst en het laagst in het Brussels hoofdstedelijk gewest.

De breuklijn situeert zich echter veeleer tussen stad en platteland. Terwijl in de plattelandsgemeenten soms nog cijfers tot 90 procent gehaald worden, ligt de kerkpraktijk bijzonder laag in het centrum van Brussel.

Volgens de onderzoekers blijft de katholieke kerk in ons land evenwel bijzonder sterk ingeplant. Ze verwijzen hierbij naar het feit dat 2 procent van de bevolking, of 200.000 mensen, als vrijwilliger meewerkt aan het parochiale verenigingsleven."

Onder het artikel geeft het Nieuwsblad ook nog wat grafiekjes (ook hier).

Voor de reacties van een "niet-verbaasde" Kardinaal Danneels, klik je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten