dinsdag 4 december 2007

Waarheen leidt "The Golden Compass"?

Joël Valk en Reinier Sonneveld, filmrecensenten van www.cvfilm.nl, de filmtak van het christelijke opinieblad cvkoers, stellen zich op hun site de vraag "Wat te doen met The Golden Compass?" Deze film wordt wellicht de kerstfilm van het jaar.

"De slechteriken in de kerstfilm van dit jaar heten ‘geestelijken’ en zijn lid van ‘de kerk’. Kijkers zullen dan ook waarschijnlijk in hun vooroordelen over het christendom worden bevestigd. Maar een heksenjacht zoals op Harry Potter is buitengewoon dwaas; dat heeft een tegengesteld effect en versterkt slechts die vooroordelen."

Lees hier over het venijnige in de film, over een betere interpretatie, en meer over hun oproep om werkelijk wijs te zijn: "Natuurlijk moet de waarheid gezegd worden, maar de felheid waarmee het gebeurt, veroorzaakt alleen maar dat nog meer mensen denken dat die kerk uit Pullmans verhaal toch ook de echte kerk is. Ze zullen hun vooroordelen alleen maar meer bevestigd zien, van een kerk die oneigenlijke invloed zoekt en mensen wil onderdrukken. Hoe wijzer we reageren, hoe meer ontspannen en liefdevol, des te krachtiger wordt het verhaal van Pullman ontzenuwd."

Op de (Engelstalige) blog van Albert Mohler vind je nog meer rond de uitdagingen waarvoor "The Golden Compass" ons stelt. Hierbij één zinsnede: "Ik kan me slechts afvragen hoeveel ouders of grootouders hun kinderen of jongeren zullen toelaten om de film te zien en hen de boeken zullen kopen, gelukzalig onbewust van wat er nog volgt in de boeken twee en drie." Met andere woorden: wees goed geïnformeerd. De 2 artikelen volledig lezen lijkt me een goed begin.

1 opmerking: