maandag 3 december 2007

"Restanten muur van Nehemia teruggevonden"


Vandaag in het Reformatorisch Dagblad het bericht dat Israëlische archeologen denken een stuk van een muur te hebben ontdekt waar jaren vergeefs naar is gezocht: een stadsmuur die Nehemia in de vijfde eeuw voor Christus liet bouwen.

Het persbureau AP meldt het nieuws. Zo staat het in het RD:
"Het muurdeel dat de archeologen aan Nehemia toeschrijven was al eerder opgegraven, maar tot nu toe gedateerd in de periode van de Hasmoneën (142-37 voor Chr.). De ontdekking werd gedaan bij werkzaamheden aan een toren die dreigde om te vallen, zegt de leidster van het opgravingsteam, Eilat Mazar. Onder de toren troffen de archeologen potscherven en pijlpunten aan uit de periode van Nehemia.

In het Bijbelboek Nehemia wordt een gedetailleerde beschrijving gegeven van de wederopbouw van een muur die eerder door de Babyloniërs was verwoest. De ontdekking was een grote verrassing, zei Mazar. Veel geleerden waren juist tot de conclusie gekomen dat de muur helemaal niet bestond."

Ook wij mogen niet te snel zijn met conclusies. De vondst wordt aan de ene kant bevestigd door Ephraim Stern, emeritus hoogleraar archeologie aan de Hebreeuwse Universiteit en voorzitter van de archeologische raad. "De gevonden spullen dateren uit de Perzische periode, de periode van Nehemia", zei hij.

Aan de andere kant is er dan weer minder enthousiasme bij Israel Finkelstein, hoogleraar archeologie aan de universiteit van Tel Aviv. Hij wijst erop dat de potscherven en pijlpunten niet op een vloer of ander structureel onderdeel van de muur zijn gevonden. De muur kan volgens hem ook later zijn gebouwd. „Het is een interessante vondst, maar de muur zou theoretisch ook uit de Ottomaanse periode kunnen dateren”, zegt hij nog in het RD.

1 opmerking:

  1. ik vind het altijd interessant als er iets uit de oudheid gevonden wordt
    maar ik geloof wat in de Bijbel staat, en dat telt

    BeantwoordenVerwijderen