zondag 10 oktober 2010

Met mate(n) naar de hel

"Heel vaak in het leven schrijft de wijsheid ons voor om gematigd te zijn: het is wijs om gematigd te eten, gematigd te spreken, sommigen zouden zelfs zeggen om gematigd te zijn in het geloof.

Maar aan de leer over de hel is er helemaal niets gematigds. Ze is op elke manier extreem. Het is een extreem idee voor het verstand. Het is een extreme confrontatie voor het hart. En het blaast alle regels van de sociale etiquette omver.

De realiteit van de hel omarmen betekent het opzij zetten van gematigdheid. Het betekent toegeven dat onze zonde duister is en afschuwelijk tot op het punt van eeuwig oordeel; dat het witte licht van Gods karakter en heerlijkheid met recht hen afmaken die te kort komen aan Zijn heerlijkheid; en dat onze niet-christelijke vrienden niets groters te vrezen hebben. Dat is hard als je een gematigde visie hebt op je zonde, op de zonde van je vrienden en op Gods heerlijkheid.

De realiteit van de hel omarmen betekent ook dat je ingaat tegen de gevallen culturele structuur en geloofssystemen van deze wereld, die allemaal met ons eigen hart samenspannen om de belofte van de slang van een gematigd resultaat te herhalen – ‘Ten dage dat je daarvan eet zul je geenszins sterven’.

Hoe hard het ook is om van dichtbij naar de leer over de hel te kijken, toch is het gezond voor ons geloof om dit van tijd tot tijd te doen. Het verplicht ons om opnieuw te rekenen met wie God is en met wie wij zelf zijn."

Jonathan Leeman in 9Marks eJournal - September/October 2010, Volume 7, Issue 4
(thema: ‘de hel’ en hier volledig online terug te vinden)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten