vrijdag 24 september 2010

Piper: 'Verander je gebedsleven vandaag nog'

"Het kan zijn dat ik het helemaal bij het verkeerde eind heb, maar een van de belangrijkste redenen waarom het gebedsleven bij veel kinderen van God niet echt functioneert, is volgens mij niet dat ze het niet willen, maar dat ze het niet plannen.

Als je vier weken op vakantie wilt, dan sta je niet op een zomermorgen op met de woorden: 'Hé, vandaag gaan we!' Je hebt niets klaargezet. Je weet niet waar je naartoe wilt. Er is niets gepland.

Maar zo gaan veel mensen wel om met het gebed. Dag in dag uit staan we op en realiseren we ons dat we geregeld de tijd moeten nemen om te bidden, maar we zetten nooit iets klaar. We weten niet waar we naartoe willen. We hebben niets gepland. Geen tijd. Geen plaats. Geen procedure.

En we weten allemaal heel goed dat het tegenovergestelde van plannen niet leidt tot een spontane stroom van heerlijke gebedservaringen. Het tegenovergestelde van plannen is sleur. Als je geen plannen maakt voor een vakantie, dan blijf je thuis voor de tv hangen.

De natuurlijke spontane stroom van het geestelijke leven trekt zich terug en het wordt lusteloos laagwater. Er moet een wedloop gelopen worden en er moet een strijd uitgevochten worden. Als je vernieuwing in je gebedsleven wilt brengen, moet je met jezelf afspreken om ermee aan de slag te gaan.

Daarom geef ik een eenvoudige aansporing: laten we vandaag nog de tijd nemen om onze prioriteiten te heroverwegen en om te kijken hoe het bidden daarbinnen past. Besluit om de dingen anders aan te pakken. Ga weer met God in zee. Stel een tijdstip vast. Kies een vaste plek. Kies een gedeelte uit de Schrift om de weg te vinden. Laat je niet intimideren door de drukte van alledag. We hebben allemaal bijscholing nodig. Verander je gebedsleven vandaag nog - met het oog op Gods heerlijkheid en onze eigen volkomen blijdschap."


(John Piper in 'Verlangen naar God', uitg. De Banier, pag. 172)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten