woensdag 6 juli 2011

Noodoproep hongersnood Afrika



Vandaag kreeg ik dit bericht van Cécil Van Maelsaeke, Directeur Tearfund, over de actuele hongersnood in Afrika. Die nood kwam o.m. ook via het radionieuws aan bod (maar dan vnl. geconcentreerd op de hoorn van Afrika):

"De toestand wordt onhoudbaar voor onze partners in Kenia en Oeganda. De hevige droogte leidt tot zeer ernstige hongersnood. In sommige gebieden in Kenia heeft men door de aanhoudende droogte al zeven jaar niets meer kunnen oogsten. Voedselhulp is hun enige hoop op overleven.

In rurale gebieden in Oeganda, zoals in Orisai, is de voedselsituatie echt kritisch. De arme bevolking kan de hoge prijzen voor het weinig beschikbare voedsel niet betalen. Generaties lang kon de cassava (maniok) de mensen door tijden van voedselschaarste heen helpen, maar de oogst werd door ziekte geheel vernield. Ook het seizoen van de mango’s is voorbij en de bevolking lijdt nu ernstig voedseltekort. Dit kan nog zeker tot september duren.

Om de ondervoeding bij de kinderen in Orisai tegen te gaan, functioneert de Grace Junior School van onze partner CREED Africa nu als voedingscentrum. Er werden vijf akkers met maïs beplant, waarvan de oogst moet dienen om straks de kinderen in 2012 te voeden.

Onze partners CREED Africa (Oeganda) en Redeemed Gospel Church (Kenia) vragen Tearfund dringend om hulp voor het voorzien van voedselhulp aan de zwaarst getroffenen. In Kenia willen wij helpen in de regio Makindu en Mbui Nzau en in de sloppenwijk Matthare in Nairobi. In Oeganda willen wij vooral in de regio van Orisai helpen.

Ons secretariaat stortte reeds het beschikbare bedrag van 12.500 EUR van ons noodfonds over om de eerste noodkreet te beantwoorden. Maar we moeten meer kunnen doen om mensen te redden.

Ik richt mij daarom tot u via e-mail. Mag ik op u rekenen? Ik wil u oproepen om achter Tearfund te staan en ons de nodige middelen te schenken om snel te kunnen handelen.

De tijd dringt voor de vele slachtoffers van de droogte. Samen kunnen wij daar iets aan doen.

Steun onze dringende actie door een gift op de rekening van Tearfund 435-9190001-10 met de vermelding ‘Voedselhulp Oeganda en Kenia’, (IBAN: BE41 4359 1900 0110; BIC: KREDBEBB)

Ik wil u van harte danken."

Klik hier: vervolgens lees je op bladzijde 10 van het Tearfundblad Inzicht een eerste kort verslag.

Blijf op de hoogte via www.tearfund.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten